3 frågor – Marcus Degerman, Agil coach

marcus.degerman

Möt Marcus Degerman – Agil coach på Softhouse i Malmö

 

1) Vem är Marcus Degerman?

Jag brukar kalla mig för en organizational greasemonkey när någon frågar mig vem jag är i mitt yrkesliv. Jag har en lång bakgrund inom teamutveckling, konflikthantering och processledning. Detta är något jag ofta använder inom mina uppdrag i kombination med de Agila metoderna. När jag går in i organisationer så känns det som att mitt jobb är att hitta där det gnisslar och sen hjälpa till så att det flyter på bättre. När det inte flyter på som det ska brukar det handla om olösta konflikter, som antingen göms undan eller hanteras på ett dåligt sätt, olika målsättningar inom organisationen eller i vissa fall otydliga processer och gränsytor.

När jag inte är en organizational greasemonkey spenderar jag tid med min fru Magdalena och vår tvååriga son. Att ha ett barn har verkligen gett mig ett nytt perspektiv på vad det innebär att lära sig och utvecklas. Jag inspireras dagligen av hur han försöker, misslyckas och lär sig.

2) Hur håller du dig motiverad i ditt arbete?

Det mest positiva med Softhouse är alla mina kollegor som jag lär mig otroligt mycket av. Det är en enorm trygghet att gå ut i uppdrag vetandes att när jag stöter på något jag inte vet hur jag ska hantera så är hjälpen bara ett samtal bort. Tack vare goda relationer och öppenhet inom företaget så vet jag, precis som alla andra på Softhouse, att det alltid finns minst en kollega som är riktigt duktig på området jag brottas med för tillfället. En kollega som mer än gärna ställer upp och hjälper till.

Vad brinner du för just nu?

Det jag brinner mest för just nu är möten. Jag funderar mycket på hur jag på ett enkelt sätt kan förbättra möten och hur möten kan göras om till att bli mer som workshops. Möten där vi planerar innan hur vi vill uppnå målet med mötet istället för att enbart skicka ut en kort agenda och sedan prata om det. Hur jag rent praktiskt motiverar mig själv till att verkligen göra något av detta är starkt förankrat i mitt mål att på 90 dagar skriva och publicera en bok om ämnet. Jag publicerar nya tankar dagligen på Facebook och det går fort framåt. Releasefesten är planerad till 26 november… så vi får se hur det går.