Categories: Nyheter, SH25år

by guestwriter

Share

Minns du när vi satt fängslade framför TV:n med den senaste Harry Potter-filmen? Eller när vi gick runt och tog “selfies” för första gången? Milleniumskiftet var en spännande tid och det bjöd på en mängd digitala innovationer. Forumet Reddit och sociala medierna YouTube och Facebook grundades. Xbox 360 blev hett och vi på Softhouse släppte den populära tjänsten “Twin Factor”, som lanserades i mer än 25 länder, med 300.000 användare enbart i Norge. 

I år fyller vi 25 år och i samband med det vill vi lyfta fram några stora digitala händelser från de senaste 25 åren. Vi har redan berättat om åren 1996 till 2000 och nu går vi vidare i vår artikelserie med fokus på år 2001 till 2005. Vilka var de stora digitala innovationerna som vi var med om under dessa år?

Året då Android kom till 

Vi börjar vår tidsresa med 2001. 2001 var vårt bästa år hittills i Softhouse historia. Vi växte med över 80% och hade en marginal på över 25%. För att fira så brandade vi en stor luftballong och flög över Malmö. Samma år lanserades Wikipedia, en mångspråkig webbaserad encyklopedi som gjorde att vi inte längre behövde leta i böcker för att få fram snabb fakta. Ursprungligen var Wikipedia avsett för att komplettera Nupedia, som var ett online encyklopedi-projekt som enbart redigerats av utvalda experter. Wikipedia tog snabbt över Nupedia och växte till ett globalt projekt med flera olika språk som idag har totalt (hisnande) 56 202 563 artiklar med över 117 miljoner. Med över 117 miljoner unika besökare varje månad – bara från USA – har Wikipedia idag befäst sin position som den absolut mest populära online-encyklopedin. 

Windows XP 2001. Bild lånad från computerhope.com

Nu kunde du också börja använda Wikipedia direkt i webbläsaren Firefox eller i sökmotorn Safari från Apple som lanserades samma år. Vid samma tidpunkt släpptes Windows XP, en uppgradering från Microsofts tidigare Windows 98. I samband med uppgraderingen släppte Microsoft också SharePoint som är en webbaserad plattform för dokument- och innehållshantering.

2002 var första gången som vi på Softhouse började arbeta med agila kontrakt. Genom agila kontrakt kan du nu prioritera uppgifter utifrån affärsvärde samtidigt som vi levererar och får betalt för kapacitet och leverans snarare än bara för timmar.

I oktober 2003 grundade Andy Rubin Android som förvärvades av Google 2005. Android är ett operativsystemen som används främst i smartphones. Det var också under 2003 som vi växte och öppnade vårt andra kontor, nämligen i Karlskrona. Det var samma år som vi blev utnämnda till Gasellföretag av Dagens Industri.

2003 lanserades också programmeringsspråket C#. Ett språk influerat av C++ och Java som utvecklades av Microsoft och standardiserades av ISO-standard. ISO är en internationell organisation för nationella standardiseringsorganisationer i 164 länder. ISO samlar experter för att dela kunskap och utveckla marknadsrelevanta internationella standarder som stödjer innovation och tillhandahåller lösningar för globala utmaningar.

E-postmarknadsföring blev hett

Google lanserade Gmail 2004 , en gratis e-posttjänst som idag är en av de populäraste i världen med över 1.5 miljarder aktiva användare. E-post-användandet ökade och nu kunde du som företag börja marknadsföra dig smidigt genom e-post. Ben Chestnut och Dan Kurzius grundande en “allt i ett” plattform för e-postmarkandsföring som de valde att kalla för Mailchimp

Vid samma tidpunkt lanserades den tredje generationens mobilnät i Sverige, 3G. Nu gick hastigheterna snabbare i mobilen och gjorde det enklare att surfa, ta emot bilder och streama film direkt till ”nallen”. 3G klassades som ett “mobilt bredband” och samtidigt släpps de första mobiltelefonerna med inbyggt stöd för 3G. Långt före den stora boomen för mobila applikationer så levererade vi ”Twin Factor” som genast blev en hit. Tjänsten lanserade i mer än 25 länder och bara i Norge använde den av 300 000 personer under första året.

Google Maps 2005. Bild lånad från blog.google

En applikation som idag finns på de flesta smartphones är Google Maps. För 16 år sedan lanserade Google, Google Maps, en digital karta som hjälper människor att hitta. Google Maps släpps först enbart till webbläsare och är en lösning för att hjälpa människor att “komma från punkt A till punkt B”. Bara några månader senare lanserades Google Earth som tog 3D-vyer av planeten till våra datorer. Idag är Google Maps en portal för att utforska världen, både digitalt och i verkligheten och används varje månad av mer än 1 miljard människor världen över.

Världens största sociala nätverk grundades

När 3G tog fart i Sverige ökade antalet webbplatser i snabb takt. Nu hade vem som helst möjlighet att köpa en egen domän. Bloggande var populärt och under samma år lanserades WordPress en webbplats för att blogga eller enkelt skapa egna hemsidor.

Många svenskar börjar blogga och en av dem är 14 åriga Isabella “Blondinbella” Löwengrip som blir blogg-Sveriges svar på fotbollens Zlatan. År 2015 hade bloggen över en miljon besökare i veckan och 2016 blev den utnämnd till den största bloggen i Norden.

Fler och fler kände ett behov av att ingå i någon form av socialt nätverk och 2003 lanserades LinkedIn och Myspace, två sociala nätverk för att knyta kontakter mellan människor över internet. Myspace var under sin storhetstid världens största sociala nätverk. LinkedIn utvecklades lite långsammare men har idag klättrade sig uppåt och är idag en av Sveriges största sociala nätverk. 

Vid samma tidpunkt hade du möjlighet att prata med människor i en videokamera. 2003 lanserade svensken Niklas Zennström företaget Skype. Skype var först med att erbjuda möjligheten att ringa vem som helst i hela världen helt gratis, det enda du behövde var internet. Idag känner de flesta av oss till Skype och det har laddats ner mer än 160 miljoner gånger.

Mark Zuckerberg 2007. Bild lånad från Wikipedia

De sociala nätverken tog fart och en student vid Harvard ville ha ett community för att nätverka med andra studenter på ett enkelt sätt. 2004 lanserade tonåringen Mark Zuckerberg sajten “The Facebook”, ett community ursprungligen skapat för Harvardstudenter. Ryktet om ett nytt, spännande och exklusivt nätverk spred sig och och studenter från Stanford, Yale och Columbia släpptes in. 2005 bytte sajten namn till Facebook. Alla som var över 13 år hade möjlighet att registrera ett konto och Facebook växte med raketfart. Förra året hade plattformen 2,8 miljarder aktiva användare med 28 miljarder dollar i intäkter.

”Me at the zoo”. Bild lånad från Wikipedia

Fler hakade på idén med sociala nätverk, men några unga killar från USA var mer intresserade av videos än textbaserade communitys och skapade därför plattformen YouTube.  Youtube låter dig ladda upp ett videoklipp och dela det med andra. Personerna bakom tjänsten är Chad Hurley, Jawed Karim och Steve Chen som var de som laddade upp det allra första klippet på Youtube, “Me at the zoo”. Idag har Youtube över 2 miljarder användare och på topplistan över konton med flest prenumeranter hittar vi svensken Felix Kjellberg under namnet, PewDiePie. Han har idag över 109 miljoner prenumeranter och ligger på topplistans andra plats.

Ytterligare ett community som lanserades 2005 var Flickr. Tjänsten möjliggör för användaren att posta och dela sina digitala fotografier med andra på ett enkelt och strukturerat sätt. Samma år grundades också Reddit. Reddit är ett forum där medlemmar skickar innehåll till webbplatsen som exempelvis länkar, textinlägg, bilder eller video som sedan röstas upp eller ner av andra medlemmar. I februari 2021 rankades Reddit som den 18:e mest besökta webbplatsen i världen. 

När det kommer till att ta bilder eller filma sig själv så har nog de flesta av oss hört begreppet “självporträtt” som 2005 blev ersatt med “selfie”. Du håller i kameran eller mobilen och tar en bild på sig själv. Visste du till exempel att det varje år dör flera personer när de tar en selfie. Till exempel visar statistik från 2016 att över 70 personer tog bilder nära järnvägsspår i Indien utan att känna till att det kom ett mötande tåg(!).

Fildelningssajterna blev allt mer populära och du kunde ladda ner musik “gratis”

2001 lanserade Apple sin första “Apple iPod”, en bärbar MP3-spelare som rymmer upp till 10 000 låtar. Nu fick vi möjligheten att lyssna på Eminems senaste hit “Lose Yourself”, Beyoncés “Crazy in Love” eller Maroon 5s “This Love” på ett enkelt och coolt sätt. I samband med det släpptes också hörlurarna Apple earbuds som under senare år har vidareutvecklats till de populära AirPods:en, som du säkert sett många gå runt med på stan.

The Pirate Bay logotyp. Bild lånad från Wikipedia

Samma år gjorde The Pirate Bay revolution och skapade en fildelningssajt för att ladda upp och ner musik, filmer och bilder. Här kunde du ladda ner mängder av låtar från alla möjliga artister runt om i världen, vilket tros vara en av anledningarna till att försäljningen av CD-skivor började dala. För att kontra, lanserade Apple iTunes Store. Idag tillåter iTunes både Mac- och PC-användare att köpa och lagligt ladda ner låtar, videor, podcasts, och annan media från webben lite mer prisvärt. Du kan nu skicka över musik eller dela filer från en enhet till en annan med hjälp av Apples “Airplay”.  Vid samma tidpunkt lanserade Craig Shelburne, John MacFarlane, Tom Cullen och Trung Mai, världens första surroundljudsystem för hemmabruk och trådlösa smarta högtalare under namnet Sonos.

The Legend of Zelda 2005. Bild lånad från Gamereactor

November 2005 nådde Microsoft en milstolpe i deras hårdast bevakade produktlansering, nämligen Xbox 360. Xbox 360 riktar sig till vardagsrummet och är en stationär konsol där du kan spela tv-spel, lyssna på musik, kolla på video eller annan underhållning. Produkten lanserades i Europa, Japan och USA och sålde slut både i Europa och USA vid releasen. Under samma period släpptes Xbox 360s konkurrent, Nintendo DS, en bärbar spelkonsol med spel som Super Mario, Pokemon och The Legend of Zelda.

2004 tar spelet World of Warcraft, även kallat WoW, oss till nya världar. World of Warcraft är ett onlinespel där medlemmar inte bara spelar datorspel utan också kommunicera med varandra. Nu kan du med din rollkaraktär träda in i en nästan gränslös virtuell värld och delta i äventyr med miljoner andra spelare från hela världen.

Web 2.0 erbjöd mjukvara som tjänst 

Vår populära Scrum in 5 (5 på fem minuter)

2003 lanserade Microsoft sina webbtjänster för Word och Excel. Med Microsoft Word kan du skapa dokument, rapporter, brev och andra texter med professionell kvalité. Till skillnad från en vanlig textredigerare har Word funktioner som stavnings- och, grammatikkontroll, formatering, bild- och layoutstöd och mycker mer. Med Excel kan du göra beräkningar och organisera data via kolumner och rader genom olika formler och strukturer. Under 2005 lanserade vi vår första “Scrum in 5” som sedan dess har blivit översatt till fyra olika språk och tillsammans har de blivit nedladdade över 100 000 gånger.

Vid samma tidpunkt lanserades ett redigeringsverktyg för fotografi och grafik nämligen Adobe Photoshop. Idag är Photoshop det främsta grafik- och fotoredigeringsprogrammet som används av yrkesverksamma personer inom digital bildbehandling. Var du grym på film så kunde du enkelt redigera den i videoredigeringsprogrammet Adobe Premiere Pro. 

2002 släpptes GoPro, en liten digitalkamera för att fånga videos på språng. Ville du inte sitta hemma och redigera bilder utan istället ut och fånga ögonblicken gav Nick Woodman dig nu möjligheten. GoPro gjorde det möjligt att filma äventyr och sportaktiviteter på ett nytt sätt. GoPro-kameran fäste du enkelt på huvudet och gjorde det lättare att filma aktiviteter såsom surfing, terrängcykling eller simning.

I slutet av 2005 lanserades “Web 2.0” som erbjöd mjukvara som tjänst. Webben har äntligen utvecklats till en stabil plattform där leverans av mjukvara och tjänster, tack vare nya prissättningsmetoder och affärsmodeller, kan erbjudas helt online. Google är först med affärsmodellen att erbjuda användaren en tjänst gratis när det är annonsörerna som får betala för kalaset. Detta blev snabbt en populär prismodell och något som fler och fler hakade på. 2005 var vi en av de nominerade i klassen ”Årets Nykomling” vid den stora Mobilgalan i Kista som tidningen “Mobil” höll i.

I början på 2000-talet hände massa spännande som vi idag är tacksamma för. Denna artikel har bara tagit med ett fåtal av alla de stora händelser som inträffade under dessa fem år. I slutet på juni kommer vi att fortsätta att berätta om 25 år av digitala innovationer. Då lyfter vi fram vad som hände mellan år 2006 till 2010 – så håll utkik! 

Vill du att vi tar bort någon bild som vi använt eller har du några andra frågor? Kontakta oss på marknad@softhouse.se

 

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!