by hannahornback

Share

by hannahornback

Share

Frida är en av våra utvecklare i Karlskrona. Hon fick upp ögonen för programmering redan som 11-åring och idag arbetar hon som fullstackutvecklare hos oss.

Frida Malm är fullstackutvecklare i Karlskrona och till vardags arbetar hon både med front- och backend. Just nu är hon ute på uppdrag hos en av våra största kunder. Där arbetar Frida i ett team med andra från Softhouse där de håller på att utveckla en produkt som används av miljontals människor världen över, mer än så kan vi inte säga.  

– Att arbeta med både front- och backendutveckling passar mig perfekt, eftersom jag gillar variationen och att förstå helheten av en tjänst eller produkt. Det roligaste med att vara programmerare är att få vara kreativ och hitta en optimal lösning på ett problem, säger Frida. 

Utmaningen med att arbeta som programmerare är att göra “lagom” mycket. 

– Det kan vara svårt att hitta en balans mellan vad som är en bra lösning rent kodmässigt och som inte är för tidskrävande. Arbetar man med stora produkter är det viktigt att vara konsekvent, utan att föra med sig en massa fulkod, förstås. Det är också viktigt att göra det så friktionsfritt som möjligt att vidareutveckla, berättar Frida. 

Började skapa “virtuella stall” som 11-åring

Frida har varit intresserad av programmeringen sedan hon fick höra talas om det. Hennes intresse för hästar gjorde att hon kom i kontakt med det. När Frida var 11 år gammal var hon medlem på en site för hästintresserade där du kunde skapa ditt egna “virtuella stall”.

– Det var något slags xml-språk och genom det lärde jag mig grunderna i HTML och CSS, berättar Frida. 

När det var dags för gymnasiet valde Frida att plugga på teknikprogrammet med inriktning programmering. Efter plugget tog hon en paus från programmeringen och arbetade som säljare i en butik. Ett par år senare bestämde hon sig för att ge sig ut i världen. 

– Det var under min fyra månaders backpackingresa i Sydostasien som jag bestämde mig för att flytta ner till Karlskrona och börja studera till mjukvaruutvecklare på Blekinge tekniska högskola. Under sista året på högskolan började min “riktiga” yrkesresa och jag blev timanställd som programmerare på ett annat konsultbolag. Där arbetade jag och några andra vidare med ett skolprojekt vi hade på bolaget, berättar Frida. 

Hon fortsätter.

– Under ett projektarbete sista terminen på högskolan blev jag introducerad till Softhouse. Jag insåg snabbt att det var rätt arbetsgivare för mig. Det bästa med Softhouse är definitivt kollegorna. Vi som arbetar på Softhouse är inte rädda för att dela med oss av vår kunskap och ställa frågor när vi inte förstår. Jag tror starkt på att genom ödmjukhet så blir man riktigt bra på det man gör. Vi har en härlig inbjudande stämning på kontoren och vi är enhetliga i hur vi ser på kunskap och prestation.  

Från datorn till stallet

På fritiden föredrar Frida att hänga i stallet. Annars spenderar hon tid hemma tillsammans med hennes sambo och deras två bengalkatter. 

– Det blir också en hel del tid framför datorn på fritiden, fast datorspel då istället, berättar Frida. 

Fridas hemliga talang är att hon har fotografiskt minne. 

– Mitt minne har hjälpt mig genom många tentor och prov genom åren, säger Frida. 

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!