by guestwriter

Share

Ta del av vår bloggserie – Det digitala samhället. Här intervjuar vi personer som arbetar dagligen med digitalisering och svarar bland annat på frågor om vårt digitala samhälle och hur de påverkar dem i deras vardag. Vi börjar serien med att intervjua Arne Åhlander – Certified Scrum Trainer med fem snabba frågor.

Vem är du?

Arne Åhlander. Jag driver egen konsultverksamhet där vi hjälper organisationer och individer att tänka själv, komma till egna beslut samt att ifrågasätta sina antaganden. Mina kunder vill oftast ha hjälp med att förstå och bli bättre på Agile, Scrum Lean och produktutveckling.

Vad är det som driver dig? 

Arne Åhlander.

Att hjälpa andra att tända gnistan inom sig själv.

Hur digital är du på en skala från 1-10? 

Det mesta av det jag gör går att göra digitalt. Jag fortsätter dock att använda papper och penna samt andra analoga verktyg för vissa uppgifter. När jag läser för nöjes skull vill jag gärna ha en fysisk bok att hålla i. Däremot när jag läser facklitteratur går det alldeles utmärkt för mig att läsa en e-bok. 

Varför är digitalisering viktigt för dig och hur kan man vara med och påverka digitaliseringens framfart? 

För mitt bolag kan digitalisering vara bra för att lättare kunna hjälpa våra kunder. Under det senaste året har detta blivit ännu mer uppenbart. Jag levererar idag både utbildningar och coaching online. Då utnyttjar jag och deltagarna digitala verktyg för informationsinsamling och för att kunna samarbeta. I övrigt är digitalisering viktigt för mig när det är viktigt för våra kunder.

Hur tror du digitalisering påverkar samhället idag? 

Jag ser att digitalisering påverkar samhället idag både positivt och till viss del negativt. Positivt genom att uppgifter som tidigare varit manuella nu kan automatiseras och att vi kan involvera fler individer i att skapa bra förutsättningar för olika verksamheter. Negativt till viss del eftersom digitalisering i sig kan skapa klyftor mellan de som kan och vill använda digitala verktyg och de som inte kan eller har råd. Idag är det viktigt att kunna visa att jag är jag när jag använder olika digitala verktyg. För att identifiera mig blir jag ofta ombedd att använda mitt Bank-ID. För de som inte har en dator eller telefon som kan hantera ett Bank-ID riskerar digitalisering att i ett första skede bli negativ.

Är du intresserad av att gå en kurs med Arne? Vi har flera tillfällen under hösten. Kika in på Softhouse Akademi och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!