Categories: Nyheter, SH25år

by hannahornback

Share

Categories: Nyheter, SH25år

by hannahornback

Share

iphone

iphone

Kommer du ihåg när den första iPhone introducerades och när vi lyssnade på Robyns senaste hit, Dancing on my own på Spotify? Eller när like-funktionen kom till på sociala medier som gjorde att världen förändrades.

Twitter logo

Twitters logga. Bild lånad från computerhope.com

Vi fortsätter vår bloggserie med avstamp i 2006, året då vi öppnade vårt tredje Softhouse-kontor högst upp i en byggnad på Tegnergatan i centrala Stockholm. När du var på väg till jobbet, eller när som helst på dygnet, kunde du i samma veva enkelt lyssna på musik från hela världen genom Spotify. Spotify grundades av svenskarna Daniel Ek och Martin Lorentzon 2008 och är en streamingtjänst för musik, tillgänglig både som gratis- och betalversion. I december 2020 hade Spotify 345 miljoner aktiva användare. Ett annat media som många av oss känner igen är Twitter. Twitter är ett socialt nätverk som idag har över 330 miljoner aktiva användare varje månad. I mars 2006 startade amerikanerna Jack Dorsey, Evan Williams, Biz Stone och Noah Glass den nya tjänsten och samma månad skrev Jack den första tweeten; “just setting up my twttr”. En tweet som 15 år senare såldes för 25 miljoner kronor. Den säljs som en så kallad NFT, non-fungible token. Vilket gör att köparen får en digital signatur från skaparen som visar att hen äger inlägget. 

Android HTC Dream

Android HTC Dream. Bild lånad från internetmuseum.se

Var du intresserad av att surfa på dessa två sidor kunde du göra det via Apples senaste dator som lanserades 2006, Macbook Pro. Eller på en surfplatta några år senare, 2010, när Apple släppte sin första Apple iPad. Ville du ha dina webbplatser lättare tillhands eller kanske till och med som appar, kom nu den första smarttelefonen. 2007 lanserade Apple den första iPhone. Hur länge Apple arbetade med produkten innan den lanserades är oklart, men vid lanseringen den 9:e januari 2007 var Steve Jobs första ord om Iphone ”det här är en dag som jag har sett fram emot i 2,5 år”. Ett år senare släpptes Apples största rival den första publika, smarta, telefonen med Android som operativsystem. T-mobile släppte  en telefon kallad G1. Syftet var att skapa en utmanare till då dominerande Apple och iOS. Motorola, Samsung och the Astonishing Tribe knöts till projektet som leddes av Google där de tog fram den första telefonen utvecklad för Android, HTC Dream eller G1 som de också kallas. 

2006 vann vi på Softhouse ”Interactive TV Award” i kategorin ”Best ITV Service” med den mobila tillämpningen av ”Facing TV i Cannes”.  Vi organiserade vår första internationella konferens, Öresund Agile; och vår kund Skånetrafiken lanserade en mobil reseplannerare som vi hade utvecklat. Den vann ”Cut the Wire Award” för bästa mobila tjänst för offentlig sektor i Karlskrona samma år. 

Drönare

Drönare. Bild lånad från computerhope.com

Vid samma tidpunkt började andra teknikprylar ta fart för den som ville skapa nya filmer eller ha tekniken hemma i soffan. 2006 lanserades drönaren, ett sätt att filma och ta bilder från luften. Ville du istället hänga hemma med nya prylar, lanserade Nintendo Wii samma år. Nu kunde du röra på dig och spela TV-spel samtidigt. Givetvis kunde du också använda TV:n till andra saker, som att se på film eller tv-program. 2006 kunde vi nu ersätta DVD-skivan med Blu-Ray. Blu-ray innebar betydligt bättre upplösning på bild och ljud än vad vi tidigare varit med om. 2007 lanserade vi, på Softhouse, vår första Lean Magazine. Målet var att skapa en tidning som berättade mer om Lean och Agile där vi kunde dela med oss av vår kunskap och nya innovationer på marknaden. Något år senare lanserade vi vårt populära Scrum Master kit, som är ett spel för dig som vill lära dig mer om Scrum och hur det är att arbeta som Scrum Master.  

2008 vann vi Global Mobile Awards i Kategorin ”Best Mobile Advertising” vid GSMA i Barcelona med den mobila tjänsten ”Meet yourself in the future”.

Då förändrades världen för alltid

2009 förändrades världen för alltid, like-knappen infördes. Facebooks grundare, Mark Zuckerberg var egentligen från början skeptisk till funktionen som föreslogs redan 2007 vid namnet “Awesome button”, men han blev övertygad två år senare. Funktionen gör att du kan “gilla” andras bilder och statusuppdateringar på Facebook. En funktion som flera andra sociala medier sedan tog efter. 2016 utökade Facebook reaktionsfunktionen till att innehålla andra uttryck också, positiva som negativa. Dock börjar fler och fler se nackdelen med denna funktion. Forskare har börjat utreda vad funktionen gör med oss, bland annat att vi helst bara delar sånt som kan uppfattas som positivt och man har upptäckt att det är lätt att bli beroende av att få “likes”. 

Instagram logo

Instagrams gamla logotyp. Bild lånad från internetmuseum.se

En plattform som använder sig av like- funktionen lanserades ett år senare. År 2010, lägger amerikanen Kevin Systrom och brasilianaren Mike Krieger ut appen Instagram för nedladdning. En app där du lägger upp bilder och följer andra användare för att få se deras bilder. Namnet är en mix av orden “instant” och “telegram”. Redan en månad senare hade tjänsten en miljon användare – en siffra som kontinuerligt bara ökade. Idag har plattformen 500 miljoner dagliga  användare. I Sverige är Instagram fortfarande en av de sociala medier som ökar mest. Senaste studien från 2020 visar att den åldersgrupp som ökar mest på Instagram faktiskt är pensionärer. 

Ett annat socialt media som lanserades samma år som Instagram var Facebook Messenger som är kopplat till ditt Facebook-konto. Här skickar användare meddelande till varandra gratis via en separat applikation. Facebook Messenger har verkligen blivit en hit med över 1.84 miljarder dagliga användare. I Sverige är Messenger den mest använda av Facebooks olika funktioner. 

Köp med helt digitala pengar 

Lightroom logotyp

Lightrooms logotyp. Bild lånad från computerhope.com

I samma veva lanserade Adobe, Lightroom. Lightroom är ett professionellt bildredigeringsprogram för macOS och Windows -datorer. Ett redigeringsprogram som liknar Photoshop, men är enklare att använda. Vid samma tidpunkt fick du möjligheten att börja skicka dina färdig-redigerade bilder, eller andra dokument via Dropbox. Dropbox är en onlinetjänst som grundades 2007. Här kan du ladda upp dina bilder, dokument eller andra filer och synkronisera dessa mellan flera datorer, mobila enheter och andra personer. Något år senare, 2009, lanserades en internetbaserad fildelningstjänst med en väldigt hög filstorleksgräns, WeTransfer. Utan att behöva skapa ett konto kunde du nu skicka filer till en annan e-post, nämligen upp till 2 GB innan det kostade dig någonting – smidigt, eller hur? 

2009 skapar Satoshi Nakamoto Bitcoin, en slags digital valuta eller kryptovaluta, som möjliggör direkt överföring mellan användare utan att någon bank är inblandad. Det går inte att använda bitcoin överallt, men det finns tjänster där du kan växla in bitcoin till “vanliga” pengar.

Baksidan av internet

Vid 2010 har 85% av svenskarna som är över 16 år tillgång till internet i hemmet och 97% av internetanvändarna har tillgång till bredband. Vilket gör att Sverige intar förstaplatsen på tre globala IT-index och rankinglistor som försöker mäta olika länders beredskap och förutsättningar för att bli ett framgångsrikt informationsteknologiskt land. I samband med att fler använder datorer och internet tillkommer också ett gäng med internettroll och lagar som måste ses över.

En grupp människorättsaktivister, journalister och tekniker startar organisationen Wikileaks i syfte att sprida hemligstämplat material från stater och företag (primärt i USA). Sajten är kontroversiell och hotas ständigt av stängning men det är än idag en aktiv organisation. Vi samma tidpunkt inför Sverige två nya lagar i Sverige, FRA-lagen och Ipred-lagen. Ipred-lagen röstas igenom 2009, vilket innebär att den som har upphovsrätten till ett verk har rätt att via domstol kräva ut uppgifter från internetleverantörer om deras användare, om de misstänker rättighetsintrång, till exempel att någon olagligt laddat ner eller upp en film eller en låt. Tanken var att det  skulle göra det enklare att hitta illegala fildelare. FRA-lagen innebär att Försvarets radioanstalt kan avlyssna kabelburen trafik som passerar Sveriges gränser, alltså en stor del av internettrafiken och telefontrafiken. 

NCSC

NCSC. Bild lånad från computerhope.com

USA började också se över sin internetsäkerhet. National Cybersecurity Center, eller NCSC, skapades i mars 2008 och är en gren av “Department of Homeland Security” som övervakar och skyddar USA: s statliga nätverk. NCSC kan övervaka, samla in data och dela information som samlats in från många nätverkssystem.

Det digitala samhället tar fart och 2010 blir Anna-Karin Hatt Sveriges första IT-minister. Tidigare har området fallit in under infrastruktur men i samband med att internet växte och att allt blev mer digitalt skapas en egen ministerpost i regeringen. 

Anna-Karin Hatt

Anna-Karin Hatt. Bild lånad från internetmuseum.se

Under sin tid som IT-minister skapar Anna-karin bland annat Digitaliseringsrådet och är med och tar fram en digital agenda, som läggs fram 2011. Namnet är ”IT i människans tjänst – en digital agenda för Sverige”. Hon utses också, kanske inte helt överraskande, till årets mäktigaste IT-kvinna av tidningen Computer Sweden.

I början på 2000-talet hände massa spännande som vi idag är tacksamma för. Denna artikel har bara tagit med ett fåtal av alla de stora händelser som inträffade under dessa fem år. I slutet på oktober kommer vi att fortsätta att berätta om 25 år av digitala innovationer. Då lyfter vi fram vad som hände mellan år 2011 till 2015 – så håll utkik! 

Vill du att vi tar bort någon bild som vi använt eller har du några andra frågor? Kontakta oss på marknad@softhouse.se

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!