by hannahornback

Share

by hannahornback

Share

Qlik-utvecklaren Anna brinner för att utveckla, visualisera och hjälpa våra kunder att få en bättre förståelse för sin data. Desto mer information och kunskap kunden har om sin verksamhet, desto bättre beslut kan de ta. När hon inte hänger på kontoret i Malmö föredrar hon att vara på gymmet eller i en Crossfitbox. 

Anna Gustafsson är Qlik-utvecklare på vårt kontor i Malmö och arbetar inom området Business Intelligence (BI) och mer specifikt med BI-verktygen Qlikview och Qlik Sense. Anna arbetar med allt från modellering och design av lösningar (som bygger på datalager) till att utveckla och underhålla olika applikationer. Just nu arbetar hon i ett projekt med att hjälpa kunden att få en bättre insyn och visualisering av sin data. Det innebär att Anna skapar och utvecklar lösningar i Qlik, där hon ser till att transformera data som kommer in från kundens affärssystem eller exempelvis från Excelblad. Sedan analysera och visualisera hon datan till olika rapporter och applikationer. 

– Fördelen med att använda ett BI-verktyg är att det gör det möjligt att anpassa och transformera datan utifrån kundens specifika behov . När en Qlik applikation väl är skapad, uppdateras all ny data som kommer in per automatik. Vilket sparar både tid och pengar för kunden eftersom de inte manuellt behöver uppdatera den nya datan i sina Excelblad varje dag eller vecka, säger Anna.   

Hon fortsätter med att berätta om de dagliga arbetsuppgifterna som också består av att definiera krav, nyutveckling, förvaltning och support av befintliga Qlik applikationer. 

– Det är roligt att arbeta med BI eftersom kunden själv kan anpassa och filtrera sina applikationer, dvs visualisera sin data utifrån sitt behov. Det ger kunden en värdefull insikt i sin verksamhet som i sin tur skapar ett bättre beslutsunderlag. Det är extra kul när kunden får en “aha”-upplevelse.

Hon tycker att de största utmaningarna i hennes jobb är att sätta sig in i projekt som har varit i rullning under en längre tid. 

– Ibland kan det vara svårt att förstå hur kundens verksamhet och hur äldre Qlik applikationer är uppbyggda. Vilket i sin tur gör det svårare för mig att både utveckla datamodellen och visualiseringen efter kundens nya behov. Desto mer förståelse jag får för kundens verksamhet desto enklare blir det för mig att både utveckla och anpassa applikationen efter kundens önskemål. Allt hör ihop, säger Anna. 

Inom sitt arbete har Anna många roliga och stimulerande arbetsuppgifter. 

– Jag gillar att tänka utanför boxen, skapa och komma fram till nya lösningar. Intresset för detaljer och att förstå hur allt hör ihop är viktigt och det som driver mig varje dag i mitt jobb. Dessutom, arbetar jag med ett fantastiskt team och lär mig ständigt nya saker både av mitt team och kunden, säger Anna. 

Hon fortsätter.

– Det bästa med att arbeta på Softhouse är att jag dagligen blir utmanad i mina arbetsuppgifter och att spendera tid med härliga, hjälpsamma och kompetenta kollegor. Jag gillar kulturen på Softhouse, det är en öppen och välkomnande känsla. Oavsett vilket kontor jag befinner mig på så känner jag mig som hemma och en del av Softhouse-familjen. 

Från datorn till naturen

Anna har alltid varit en person med ett stort intresse för data, analyser och processer. Därför började hon studera Logistics Service Management på Lunds Universitet och fortsatte sedan med en masterutbildning inom Informationssystem via Linnéuniversitetet

Under sin studietid fick Anna ett stort intresse av att lära sig mer om BI och Qlik. Hon fick upp ögonen för Softhouse och valde att ta kontakt med oss. Helst ville Anna få sommarjobb eller praktik, men tyvärr fanns det inga lediga tjänster vid just det tillfället. Istället, fick hon ett ‘testuppgift’ i Qlik Sense att göra under sommaren av BI-teamet i Karlskrona. Det ledde sedan till att Anna, efter sina studierna, fick möjligheten att bli en del av BI-teamet i Karlskrona, vilket hon trivs väldigt bra med. Idag sitter hon på vårt kontor i Malmö men tillhör gänget i Karlskrona. När Anna inte hjälper våra kunder gillar hon att träna och vara aktiv. 

– Större delen av min tid spenderar jag på ett gym, i en crossfitbox eller ute i naturen tillsammans med familj, vänner och mina föräldrars hund. Men jag är inte svårflörtad för en runda golf eller en padel-match, säger Anna.

Hon fortsätter. 

– Min hemliga talang måste vara att jag har väldigt lätt för att lära mig nya sporter och som sagt, jag är inte svårflörtad för att testa en ny aktivitet eller utmaning.

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!