by guestwriter

Share

Kerstin Johnsson är AI-expert på vårt kontor i Malmö som brinner för att bidra och göra nytta i vårt samhälle. Ett intresse som ligger Kerstin nära hjärtat är att få vara en del av teknikutveckling som kan bidra till något positivt i klimatomställningen. 

Kerstin arbetar som Machine Learning Engineer på vårt kontor i Malmö. Idag arbetar hon 80% med konsultuppdrag inom Machine Learning-utveckling. Resterande 20% jobbar hon med att utveckla AI och Machine Learning-området på Softhouse. 

I sitt uppdrag arbetar Kerstin just nu med att förbättra säkerheten i fingeravtrycksigenkänning för telefoner, och dessutom arbetar hon med att rekrytera fler AI-utvecklare till Softhouse. Hennes favoritverktyg i sitt arbete är Python, ett språk hon tycker är lätt att gilla eftersom det är designat med läsbarhet i fokus. Inom Machine Learning är Python det språk som har det rikaste ekosystemet av verktyg. Specialiserade Deep Learning-bibliotek som TensorFlow och PyTorch, datahanteringsbibliotek som Pandas och NumPy och många verktyg för visualisering och statistisk analys.  

– Det bästa med att arbeta som konsult gör att du ser företag både inifrån och utifrån. Dessutom får man via sina konsultkollegor även inblick i andra bolag och hur mjukvarutveckling fungerar inom andra områden. Jag tycker att jag redan fått en mycket bättre förståelse för hur mjukvarubranchen fungerar, säger Kerstin.

Hon fortsätter.

– Den största utmaningen i mitt arbete är att hitta enkla lösningar. Vad som är enkelt är inte alltid uppenbart. En enkel lösning är en lösning som passar väl in i den existerande kodbasen.

Jag vill bidra och göra nytta i samhället

Innan Kerstin började arbeta på Softhouse doktorerade hon inom matematik och maskininlärning via LTH på Lunds universitet. När Kerstin var färdig med studierna började hon arbeta med medicinsk bildanalys.

– Vi utvecklade ett system för att hjälpa läkare att bedöma prostatacancer-patienter. Samtidigt såg jag att AI blev allt mer tillgängligt och kunde användas på massor av olika problem, säger Kerstin. 

Kerstin blev mer och mer intresserad av att använda AI inom flera områden och att vara en del av teknikutvecklingen inom AI,  helst inom klimatomställningen och sökte sig därför till Softhouse. 

– Eftersom Softhouse utvecklar appar för kollektivtrafik, och kollektivtrafiken har en nyckelroll att spela i klimatomställningen, kändes det som en spännande möjlighet, säger Kerstin. 

Hon fortsätter. 

– Det som är min drivkraft i mitt yrke är att göra nytta för samhället, att bidra med något. Även till vardags gillar jag att hitta något som jag kan hjälpa till att förbättra – litet som stort.

Kerstin tycker att det bästa med att arbeta på Softhouse är atmosfären. Det viktigaste värdeord på Softhouse är team, då hon menar på att ensam kommer man inte långt. 

– Det märks att Softhouse är ett företag som anstränger sig för att de anställda ska trivas. Den mänskliga aspekten finns alltid med när man pratar med chefer och ledare. Kontoret är trevligt, och det görs roliga aktiviteter för oss anställda. En annan sak är att Softhouse bryr sig om mig, min kompetens och personliga utveckling, säger hon. 

Från AI till klimatpolitik

När Kerstin inte hänger på vårt kontor i Malmö föredrar hon att umgås med familjen och är även intresserad av klimatpolitik. 

– Jag är politiskt aktiv i Miljöpartiet i Lund och bloggar om klimatpolitik, säger Kerstin. 

Hon fortsätter.

– Min hemliga talang är nog att jag är rätt musikalisk. Bland annat gillar jag att improvisera sång- och flöjtstämmor till en slags musikmediation som kallas kirtan.

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!