Categories: Uncategorized

by Ardiana Spahija

Share

Björn Granvik är en man med många titlar. Några av dem är Consultant Manager, Technical Evangelist och Speaker. Han har sin bas i Malmö som konsultchef och driver kompetensutveckling generellt för Malmö, specifikt inom SA Applied AI och SA Open Source. Björn har många bollar i luften och ibland även en stav…

Björn har alltid varit intresserad av programmering och delar gladeligen med sig av sin utvecklingsresa inom området. 

– Jag är “född” som programmerare i Pascal i slutet av 80-talet, favoritverktyget var Macintosh. Dess gränssnitt var så snyggt!  Jag är “pixelfantast” och har en emotionell relation till snygga gränssnitt som funkar med stöd för utveckling, berättar Björn.

Han “växte” sedan upp under 90-talet med C/C++ och ramverket PowerPlant i utvecklingsmiljön CodeWarrior som seglade upp som en ny favorit. 

– Vilka underbara namn! Men det var enkla persondatorer på den tiden. Man märkte direkt när man gjorde fel och råkade skriva över operativsystemet. Det blev sena nätter och mycket slitande av hår, skrockar Björn och pekar på sin kala hjässa.

Han fortsätter: 

– Dess kombination av rå kraft med en modulär uppbyggnad,  gjorde att man kunde plugga in det i situationer där det egentligen inte ska kunna fungera. Jag lyckades få in hela ramverket på yta av endast  32 kB. Alldeles för litet! Jag anropade funktioner som låg fysiskt halvvägs i koden för att på så sätt “hoppa vidare”. Att man också kunde köpa kalsonger med självlysande buggar var bara för bra. Fast skämt åsido, så räddade det utvecklingsverktyget min karriär när jag satsade på att den skulle ta oss från 68K-assembler till PowerPC.

Björn mognade i Java under 00-talet. Hans verktyg crème de la crème blev IntelliJ, som han menar funkar väldigt bra i allt från plugins till framför allt en underbar refaktorering.

– Första gången Neo4j (en grafdatabas reds. anmärkning) presenterades offentligt så bevisade jag från scen att det var “så enkelt att till och med en CTO kan programmera det”. Jag live-kodade 75 rader kod på 7 minuter – med refaktorering och noll fel, säger Björn stolt. 

Ett hjälpsamt team är givet 

Björn började sin karriär som nördig programmerare och av en slump kom han in på området kompetensutveckling som följt honom genom hela hans karriär. Som konsult har han haft många spännande roller och ett nytt uppdrag nästan varje år. När han väl hittade hem till Softhouse 2015 började han sin resa som senior consultant där han några år senare fick chansen att axla rollen som Consultant Unit manager, Team Lead och Main competence manager och försöker efter bästa förmåga kombinera alla dessa roller.

– Med handen på hjärtat så blir det inte så mycket programmering numera. Men när det väl blir, så passar det perfekt med ett glas Barolo, säger Björn.

Björn tycker att en av de bästa egenskaperna med Softhouse är förmånen att jobba nära sina kollegor och kunna skapa nya arbetssätt, mål värda att nå och möjligheter som ingen tänkt på. Att jobba tillsammans är en röd tråd i Björns karriär och sätt att tänka.

– Just det där med att kämpa mot ett gemensamt mål ligger mig varmt om hjärtat. Att få människor med olika styrkor att verkligen “lira kod” tillsammans är så vackert när det händer! Vi hjälper verkligen varandra här på Softhouse. Fråga vem du vill av mina kollegor och jag tror de håller med berättar Björn. 

Ett bra exempel på team och att hjälpas åt ryms i den kryptiska referensen till “stav” i ingressen. Björn ansvarar för vår student-verksamhet i Malmö där han kört igång mer än ett dussin studenter som ska ta fram ett system för domarna i sporten drill inför VM-finalen i Turin. 

– I augusti vet vi om lyckades eller inte! Skarpa mål är en viktigt del av att skapa ett team, åtminstone på den delen har vi redan lyckats, fortsätter Björn med ett leende.

Men i Björns roll är det inte bara guld och gröna skogar, det finns en hel del utmaningar också. 

– Jag tycker att följande fråga är riktigt bra: “Vad är skillnaden mellan ett problem och en möjlighet?” De flesta svarar gärna att “problem är en förklädd möjlighet”. Det är en bra attityd, men inte en definition på skillnaden mellan de två. Mitt svar: “Problem skriker högt och ställer sig i vägen för dig. Möjligheter är tysta. Därför måste vi tänka annorlunda och leta upp dem.” Jag försöker att komma ihåg det ibland när problemen bara hopar sig, avslutar Björn. 

Från kontoret till sommarstugan

När Björn inte jobbar med något av sina många uppdrag, föredrar han att byta ut tangentbordet mot hammaren. Men projekten är fortfarande många. Tillsammans med sina söner bygger han allt från sommarstugor till cykelverkstad. Han har även hakat på sin hustrus hobby – matlagning! 

Vidare delar Björn med sig av en av sina dolda talanger. En förmåga som även kommer väl till pass inom hans yrke.

– Jag vet inte om den är så hemlig egentligen; Jag är rätt duktig på att hitta på sagor. När mina tre pojkar var små så fick det välja varsitt ord som jag skulle väva in i min godnattsaga. Helst skulle dessa vara så långt ifrån varandra som möjligt för att göra det mer utmanande, t ex “jordgubb” och “massaker”. Lustigt nog så använder jag den här förmågan i jobbet med analyser, projektplaner och due diligence. Fast säg det inte till någon, avslutar Björn och skrattar.

 

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!