by guestwriter

Share

by guestwriter

Share

Ola Hiselius jobbar som Cloud Solution Architect på Softhouse i Jönköping sedan fyra månader tillbaka. I hans roll och dagliga arbete hjälper han våra kunder att bygga stabila och säkra moln-plattformar genom att nyttja fördelarna och styrkorna med att finnas i molnet. 

Olas huvuduppgift är att guida företag och utvecklingsteam i hur de kan använda Azure DevOps för att få bra kontroll på sina projekt och att kunna automatisera sådant som installationer.

– Det är motiverande när jag kan hjälpa en kund att hitta smarta och effektiva lösningar. När jag utvecklas tillsammans med kunden och vi upptäcker att vi kan skapa bättre lösningar än vad vi trodde från början, dvs. när ett + ett = tre, då trivs jag som bäst, berättar Ola. 

Snart 40 år i branschen

Jag har jobbat som utvecklare i många år, och tycker fortfarande att det är roligt och lärorikt även om jag inte praktiserar det i min yrkesroll längre. Första jobbet som utvecklare var ett sommarjobb 1984, så snart kan jag fira 40 år i branschen, berättar Ola glatt. 

Han fortsätter:

– Jag har jobbat med internet sedan början av 90-talet och tidvis också fokuserat mycket på att hjälpa företag med integrationslösningar. De senaste 10 åren har jag oftast haft en ledarroll i form av projektledare, Scrum master, Tech lead och teamleader. Huvudintresset sedan en tid tillbaka är molnlösningar, vilket jag får chans att utveckla ännu mer här på Softhouse.

Teknikintresset är en drivkraft

Anledningen till att Ola en gång i tiden började jobba inom IT-branschen är hans brinnande teknikintresse. 

Han förklarar:

– Idag tycker jag att det roligaste är när jag känner att jag utvecklas och lär mig nytt tillsammans med andra. När jag är med i ett engagerat team som får till ett gemensamt “flow”, då är det som roligast!

En av utmaningarna i yrket som Ola beskriver det är att det idag krävs både djup och bredd för att kunna skapa stabila och komplexa lösningar eftersom de ofta ska integreras med andra system. Det kommer ständigt nya verktyg och plattformar, så att hänga med, och att veta vilken kunskap och teknik som är relevant är en utmaning. För att lyckas tar jag hjälp av duktiga kollegor.

När vi frågade Ola vad han tycker är det bästa med Softhouse, valde han bland annat att lyfta vikten av god företagskultur

– Jag upplever att det finns en nyfikenhet och vilja att lära av varandra och utvecklas tillsammans. Att få jobba med kollegor som har intresse inom samma områden som jag och där nya idéer är välkomna lockade mig till Softhouse. En platt företagsstruktur i kombination med frihet att få ta egna initiativ lockar. Kulturen är öppen, välkomnande och prestigelöst. Högt till tak. På Softhouse drivs man mer av nyfikenhet och passion än av fasta ramar på hur det alltid varit.

Ett team med stor passion och mod

Ola tycker att alla Softhouse värdeord är lika viktiga – och framförallt kombinationen av dem: 

– Med passion och engagemang i det vi gör så kommer också teamkänsla och modet att våga, modet att göra det lilla extra, och modet att misslyckas. 

Vidare berättar Ola att det bästa med att vara just konsult är att han hela tiden får utvecklas. 

– Ofta kan jag ligga steget före kunden i min kompetensutveckling. Som konsult fastnar jag inte i uppdragen, utan har en möjlighet att byta uppdrag utan att behöva byta kollegor och arbetsgivare. 

Från “molnet” till fjället

På fritiden sitter Ola helst inte stilla. Både äventyrssporter och friluftsliv är en stor passion. Han gillar också att jobba praktiskt, helst med trä, vilket inte är så dumt när man bor i ett hus som är byggt på 1800-talet! Han förtydligar också att han givetvis uppskattar tid med familjen, fru och tre vuxna barn, och inte minst barnbarnen – tvillingar på 1,5 år, som är underbara.

Vidare berättar han att det väntar ett stort äventyr i sommar. 

Nu börjar det närma sig ett lite längre äventyr igen. Denna gång kommer jag göra ett försök att cykla ca 300 mil via fjordar och fjäll längs Norges underbart vackra kust. Det blir en solotur med full packning. Jag kommer börja i norr där snön i juni fortfarande ligger kvar i naturen, och sluta hemma i Jönköping i mitten av juli. 

Dessutom har Ola en hemlig talang. Nämligen att han är en mästare på att behålla barnasinnet.

– Att behålla “barnasinnet” kanske räknas som en talang? Om någon utmanar mig på något tokigt som spela sump-rugby eller bygga en linbana så har jag svårt för att säga nej. Jag kommer nog lära barnbarnen en hel del hyss, berättar Ola. 

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!