by guestwriter

Share

Osama Menim är en 27 år gammal Androidutvecklare som arbetar med att utveckla och underhålla Androidappar – allt från arkitektur till nyutveckling och underhållning. Han har sin bas i Malmö sedan fyra år tillbaka och började sin resa på Softhouse direkt efter avslutade studier. Idag sitter han som Android Tech Lead i ett projekt där han ansvarar över flödet från nyutveckling till leverans.

 Osama fick upp ögonen för programmering genom sitt intresse för datorer och teknologi vilket ledde honom till LTH och programmet högskoleingenjör inom datateknik. Han skrev sitt examensarbete hos Foo Café i Malmö som rekommenderade honom att söka sig till Softhouse och resten är historia. 

– Jag kom i kontakt med Softhouse genom mitt examensarbete som jag gjorde för Foo Café. Under min intervju med Ola Persson, ansvarig för Softhouse Sydväst, fick jag höra vad Softhouse står för och hur det är att vara en del av Softhouse. Jag kände redan där och då att “det här är något för mig”. Jag blev varmt välkomnad från start och jag är stolt som fått möjligheten att vara med och bidra till den starka och positiva företagskultur som finns på Softhouse. 

Osama fortsätter:

– Men det var inte bara den fina företagskulturen som lockade mig. Jag visste ju att Softhouse hade intressanta kunder som jag ville jobba med. Jag såg fram emot att kunna få utvecklas och samtidigt vara med och bidra till samhället tillsammans med de kunder som gör stor skillnad.

Osamas första professionella arbete inom programmering var hos oss på Softhouse och han kom snabbt in i konsultrollen och gemenskapen. Det tog heller inte lång tid innan han fick arbeta i ett projekt som än idag ligger honom varmt om hjärtat. 

– Mitt första uppdrag var Flytoget. Det var ett intressant projekt som föll mig i smaken och efter några månader fick jag möjligheten att ta rollen som ansvarig för Flytogets androidapp och resten av våra kollektivtrafikappar (Karlstadsbuss, Blekingetrafiken, Östgötatrafiken och gamla Skånetrafiken). 

Osama motiveras av att kunna förenkla människors vardag

Osama är en utvecklare som verkligen brinner för att kunna vara med och bidra till samhället och förenkla människors vardag. 

– Känslan av att se andra människor använda den funktionalitet som jag själv varit med och utvecklat är obeskrivlig, säger Osama stolt. 

Han fortsätter: 

–  Ett scenario där jag fick uppleva den känslan var när jag var i Oslo för ett kundmöte och besökte Oslos flygplats. Jag stod på perrongen och såg hur hundratals kunder använde sig av appen vars funktionalitet jag varit med och utvecklat. Jag förstod i den stunden att jag verkligen lyckats bidra till samhället och mina medmänniskor. 

Vidare berättar Osama att det roligaste med hans yrke som konsult är att han inte riktigt vet hur arbetsdagen kommer att se ut. Att ställas inför nya utmaningar och olika variationer av uppgifter varje dag är något han motiveras av. Att sitta och koda tre olika uppgifter under samma dag varav de har tre olika problemlösningar och utmaningar – är en helt vanlig dag för Osama. 

– Det är en fin utmaning att kunna få arbeta med olika kunder och tillsammans vara med och skapa en större nytta. Det är högst motiverande att veta att jag tillsammans med kund är med och bidrar till att förenkla människors vardag utifrån de appar vi utvecklar. 

Osama berättar även att de största utmaningarna i yrket är att få en helhetssyn på all kod i ett projekt samt att tweaka koden för att få in ny funktionalitet och därmed överföra lösningarna från en tanke till högkvalitativ kod. 

– Tillförlitlighet, prestanda och underhållbarhet är viktiga grundstenar för kod med hög kvalitet, berättar Osama.

Ödmjuka och vassa kollegor 

– Det bästa med att arbeta på Softhouse är gemenskapen och kollegorna! Jag jobbar oftast i ett team och där är det viktigt att ha sympatiska och hjälpsamma kollegor, både för att skapa högt kundvärde och kundnytta samt att ha kul på jobbet, säger Osama. 

När vi sedan frågade Osama vilket av Softhouse’s värdeord hans hjärta klappar lite extra för svarade han, inte helt oväntat; Team!

– Det är som tidigare nämnt väldigt viktigt med att jobba i ett bra team som är målinriktade och som strävar efter att skapa ett så högt kundvärde som möjligt. På Softhouse jobbar vi gärna tillsammans och hjälper varandra kontinuerligt för att nå våra mål.

Vidare berättar Osama att företagskulturen är en av anledningarna till att han trivts så bra på Softhouse under hans fyra år som androidutvecklare:

– Ödmjuka och vassa kollegor, som också är väldigt hjälpsamma. Jag ser alltid fram emot våra konferenser och gemensamma aktiviteter där alla samlas, för då får jag även träffa kollegor man vanligtvis inte träffar så ofta – och ha kul tillsammans, säger Osama. 

Från en dator till en annan

Osama spenderar inte bara stor del av sin arbetstid framför datorn, även hemma spenderar han gärna en timme eller två framför skärmen i form av datorspel! När han inte spenderar tiden med sin familj och vänner då förstås. Det blir även en hel del fotboll! 

Osama har även en hemlig talang – ett öga för att fånga upp små detaljer. 

– Det kan vara allt från var mjölkförpackningen står placerad i kylskåpet till meningslösa detaljer jag läst i en bok. Jag var den personen som hade svar på alla möjliga frågor från klasskamrater under högstadie- och universitetstiden. Sen kan jag tillägga att detta är till en stor fördel när man sitter och arbetar med programmering, berättar Osama med ett leende på läpparna.

 

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!