by Ardiana Spahija

Share

Muhammad Abid Husnain är en android utvecklare med sin bas i Malmö. Han började sin resa på Softhouse för ca sju månader sedan och sitter idag med ett spännande Open source VT-100 projekt tillsammans med ASSA Abloy. 

I Abids roll som android utvecklare på Softhouse ingår det bland annat arbetsuppgifter så som implementering av olika uppgifter, applikationens arkitektur samt granska implementering. Open source projektet VT-100 som Abid sitter med idag är en programvara med öppen källkod där ägaren ger användarna rätten att använda, studera, ändra och distribuera programvaran och dess källkod till alla och för alla ändamål – något han trivs väldigt bra med och finner lärorikt. 

– Tack vare mina tidigare prestationer har jag blivit anförtrodd att genomföra detta Open source projekt. Det är något som jag verkligen uppskattar med Softhouse, både företagskulturen och att du som medarbetare blir uppmärksammad när du gör något bra.  Du får verkligen möjligheter att hela tiden utvecklas om du så vill, säger Abid. 

Han fortsätter: 

– Som utvecklare på Softhouse är jag med och styr min egna utveckling tillsammans med kompetenta och lyhörda ledare som vill mitt bästa. Tillsammans hittar vi rätt projekt och utmaningar för att nå mina mål. Jag tycker verkligen att jag får jobba med tekniker och projekt som jag genuint tycker om och blir motiverad av. 

Programmering är hans passion

Abid berättar att han föredrar verktygen Android SDK och Native Development Kit (NDK) ihop med ramverken Native Android och Flutter. Programmeringsspråken han jobbar med är Java, Kotlin och Dart. 

– Androidutveckling är min favoritgrej och har varit det de senaste fyra åren. Men den senaste tiden har jag fått upp ögonen för Flutter mer och mer. Med Flutter kan jag bygga applikationer för flera plattformar, t.ex. Android, iOS och webb, berättar Abid. 

Vidare berättar Abid att det roligaste med hans jobb är att han får möjligheten att jobba med sin passion programmering tillsammans med vassa kollegor och i det få möjligheten att dela kunskap och hjälpas åt. Han beskriver det som att hänga med ett gäng kompisar – vilket han menar är ett fint betyg! 

Enligt Abid så är teamarbete en viktig faktor vid problemlösning, framförallt inom utveckling och programmering. Detta leder oss in på vilket av Softhouse värdeord som är hans personliga favorit, Team

– Vi är ett team och det genomsyrar allt vi gör. Att lära oss av varandra och sträva efter gemensamma mål – är något som motiverar mig i mitt jobb. Jobbar vi som ett team för att lösa problem leder detta också ofta till ökade möjligheter för innovation, säger Abid.

Abid fortsätter.

– Vad jag också tycker är fint med Softhouse är den mångkulturella miljön som finns på alla kontor. Gemenskapen går inte att förringa och det är den som får Softhouse att sticka ut, säger Abid. 

Han vill också tillägga att det bästa med att arbeta som just mjukvarukonsult är att han får möjlighet att arbeta med olika projekt och med olika företag, vilket också skapar goda erfarenheter – och möjligheter.

Från tangentbord till matbord

När Abid inte hänger med sina kompis-kollegor hänger han gärna med sina vänner digitalt och spelar onlinespel av olika slag. Men när han inte befinner sig framför en datorskärm spenderar han gärna tid på gymmet, då han tycker det är viktigt att prioritera fysisk aktivitet. Abid gillar även att läsa böcker och förkovra sig inom diverse ämnen. 

– Just nu läser jag en bok som heter Rich Dad Poor Dad – vägen till ekonomisk framgång. En bok som handlar om att göra tvärtemot det som de flesta föräldrar lär sina barn; ”Gå till skolan och få dig en bra utbildning, spara pengar, jobba hårt och den finansiella belöningen kommer att komma.” Det återstår att se om boken ger mig några bra tips, säger Abid. 

Han avslutar: 

– Jag har också en hemliga talang som jag utövar dagligen – nämligen att att laga mat, framförallt asiatiska rätter. Alla borde verkligen testa min goda Biryani! Den har många fantastiska smaker i en och samma rätt, men den kräver lite tid och kärlek för att den ska bli perfekt, säger han och ler. 

 

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!