by guestwriter

Share

Simon Westman är 27 år och redan en skarp senior mjukvaruutvecklare med tekniskt ledande inriktning. Hans arbetsuppgifter består av att lösa problem som dyker upp i ett projekt; allt från visuella fel som behöver rättas till, till fullständigt nya funktionaliteter som ska implementeras. Men majoriteten av Simons arbetstid går åt till det han brinner för mest – programmering.

Simon är en utvecklare som med glädje tar på sig ansvaret som teknisk ledare inom de områden i ett projekt där det behövs. Det kan exempelvis innebära att prioritera och delegera uppgifter, att ta fram lösningar på existerande eller nya problem och därmed även bestämma vilka tekniska medel som ska användas för att lösa problemen. Ibland är han en del av lösnings framtagandet, men oftast så är han även med i utvecklingsprocessen.

Just nu så arbetar Simon med en UK baserad kund där Softhouse tar fram en lösning för att kunna scanna produkter i en butik via en mobilapplikation. Lite som självscanningsapparaten funkar på din matvarubutik fast att du använder din mobil Istället. 

– Fördelen med att ha det som en mobilapp är att kunden till exempel kan skapa sina inköpslistor i appen innan man går till affären och sen när man skannar produkter så checkas dem av från listan. Eller att man kan ha upphämtning och hemleverans inom samma app och har alla sina köp samlade på ett gemensamt ställe, förklarar Simon. 

Han fortsätter: 

– Just i denna stund är jag huvudansvarig för mobilutvecklingen inom detta projektet där vi både har en Android och en iOS app och min uppgift är att hålla dessa synkroniserade med varandra samtidigt som jag själv också utvecklar på båda plattformarna. 

Softhouse – mer än bara ett jobb 

Innan Softhouse jobbade Simon på ett mindre konsultbolag. Softhouse jobbade tillsammans med företaget i fråga och har jobbat tillsammans på ett par stycken projekt. Under en kort period konsultade Simon på Softhouse via sitt förra jobb, och redan under denna perioden berättar Simon att han älskade atmosfären och medmänniskorna som jobbade på Softhouse. 

– Spola fram två år och det var dags för mig att gå vidare i karriären med nytt jobb och nya uppdrag och Softhouse var det självklara valet för mig, berättar Simon.

Han fortsätter:

– Det roligaste med mitt jobb idag är den härliga tiden jag får spendera tillsammans med mina kollegor. Verkligen alla människor på Softhouse är trevliga och gemenskapen som finns på och utanför arbetsplatsen gör att det blir mer än bara ett jobb. Softhouse är som en rolig hobby och kollegorna blir som en familj, sen råkar man bara få bra betalt för det man gör med, säger Simon med glimten i ögat.

Om utvecklaren själv får välja

Tar vi ett djupdyk i Simons arbetsvardag så får vi veta att hans favoritverktyg och ramverk, är Intellij och allt dem tillverkar. Han använder just nu Android Studio och AppCode för mobilutveckling i Android och iOS, samt Intellij Ultimate för utveckling i backenden, och han berättar att han bara älskar hur smidigt det går att utveckla i deras program.

– Mitt favorit ramverk tillsammans med programmeringsspråk är Django REST Framework som körs i språket Python. Anledningen är för att det går så snabbt och smidigt att sätta upp en helt ny backend med Django REST samtidigt som det är enkelt att modifiera och skräddarsy ramverkets funktionaliteter så att det passar just den kund du jobbar med och deras krav. Sedan så är Python ett väldigt lättlärt språk så det går snabbt och enkelt att rekrytera in nya utvecklare till ett befintligt projekt, berättar Simon. 

Han fortsätter:

– Softhouse tillhandahåller mig den perfekta kombinationen av programmering och ansvar mot både kunderna och företaget, med möjlighet för utveckling inom båda områden efter behov.

Men som i alla andra yrken finns det även en del utmaningar. För Simon är de största utmaningarna att hantera kunderna på bästa möjliga sätt. Alla kunder tänker olika och har olika förväntningar och krav, och att förvandla deras tankar till implementerbara lösningar är en daglig utmaning och något Simon alltid strävar efter att bli bättre och effektivare på.

Olika uppdrag men samma arbetsgivare 

Vidare berättar Simon att det bästa med att jobba som konsult är flexibiliteten med att ha olika uppdrag inom samma företag. Han tycker om att sätta sig in ordentligt i ett uppdrag, men att kunna byta både interna teamet men också uppgifterna man håller på med inom vissa tidsramar – utan att behöva byta jobb helt och hållet, är något han värdesätter högt. Han menar att det ger en liten omväxling både i arbetsmiljöer, men också inom samtalsämnen man har med kollegorna.

När vi sedan frågar Simon vilket av Softhouse fyra värdeord som står honom varmt om hjärtat får vi följande svar: 

– Mitt favorit värdeord är passion. Jag älskar att spela i ett team, hålla mig själv enkel att ha att göra med, och samla mod för att bemöta mina största utmaningar. Men utan passionen att älska det jag håller på med, blir det bara ännu en arbetsdag man ska “ta sig igenom”. Passionen är vad som gör en utflykt till ett äventyr, och en arbetsplats till ett nöjesfält.

Matlagning, datorspel och förmågan att förvandla ett problem till något positivt

På fritiden umgås Simon gärna med vänner och de gör allt från att laga mat tillsammans till att åka på äventyr, både nära och långt bort. Han älskar att köra bil och att äta mat, så de två pusselbitarna ihop blir en svårslagen kombination.

En annan (inte så oväntad) hobby är datorer. Både att bygga datorer men framförallt att spela datorspel. Simon brinner mest för bra single player spel med en härlig berättelse, men har även många år av Counter-Strike, Call of Duty och andra multiplayer spel bakom sig.

Simon har många hemliga talanger, vilka han kommer visa när världen är redo. Men några talangar delar han ändå med sig av. 

– En talang är att jag kan förvandla vad som helst till något positivt och ta fram positiva tankar hos andra människor. Jag tycker om att hjälpa andra och i det har jag en gömd talang i att hitta lösningar,  vilket jag dessutom har sett att många andra Softhouse:are har. Alla problem har en lösning och inget problem är stort nog för att inte kunna att lösas. Och även om det inte ser ut att finnas en lösning på vissa problem, så tar en positiv inställning dig tillräckligt långt för att du så småningom ska komma på lösningen du letat efter.

Han avslutar: 

– Jag har även en dold talang, och det är att jag är bra på att hitta dem perfekta formuleringarna i dem knepigaste situationerna. Jag menar då inte att jag är bra på att snacka mig ur saker utan mer att om folk tänker på något men inte kan sätta ord på vad dem känner, så är jag väldigt bra på att läsa av situationen och sätta ord på mina och andras känslor. Det kan vara ett bra sätt för att få folk att fundera lite extra kring livet, hur dem egentligen mår inombords, och tänka över olika situationer i vardagen, säger Simon.

 

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!