by guestwriter

Share

by guestwriter

Share

Robin Lundin är 32 år, har sin bas i Växjö och är en stjärna på design. Robin är en återvändare som började sin yrkesresa på Softhouse som utvecklare, testade sedan sina vingar på annat håll – och återvände sedan tillbaka till Softhouse.

Robin har testat på lite olika yrken och roller, vilket vi kommer djupdyka mer i. Just nu är han ute på uppdrag hos kund som UX designer där han främst arbetar med kundens självbetjäningsportal för företagskunder. 

– I min roll som designer är jag den som tar in användarnas perspektiv i produktutvecklingen vilket kan vara lite av en utmaning.  Det gäller att skapa förståelse för användarna och se deras behov för att sedan kunna designa produkter som är både trevliga och användbara. Detta resulterar ofta i att jag gör någon form av research, exempelvis intervjuer och titta på kvantitativ data, därefter tar jag fram flödesscheman och prototyper som i framtiden blir realiserade av utvecklare. 

Robin berättar han älskar alla utmaningar som man kan ställas inför som designer och att han brinner för den kreativa processen samt att testa nya ideér och koncept utifrån flera perspektiv tillsammans med teamet.

Från elektriker till utvecklare till designer 

Robins, som så många andras, yrkesresa har inte varit självklar och spikrak. 

– Mitt yrkesverksamma liv började med att plugga elprogrammet på gymnasiet med inriktning “installation”, vilket sedan ledde till 4-5 år som elmontör på en industri i Osby där jag är uppväxt. Därefter började jag studera Medieteknik på Linnéuniversitetet där jag tog examen från programmet Interaktiva Digitala Medier. Under utbildningen jobbade jag extra som amanuens på universitetet där jag undervisade och hjälpte till i ett forskningsprojekt främst som frontend-utvecklare. 

Han fortsätter:

– Direkt efter examen började jag på Softhouse här i Växjö där jag sedan under de första åren mest sysslade med Frontend-utveckling, men även en del design. Under denna perioden tillbringade jag även ett år med att undervisa på yrkeshögskolan inom frontend-utveckling och design! Efter tre år var det dags att testa vingarna på ett annat företag som produktdesigner vilket till slut ledde till en produktägaroll, berättar han. 

Men efter 1,5 år ifrån Softhouse valde han att återvända. 

– 1,5 år ifrån Softhouse räckte för att hemlängtan skulle bli för stor, säger han med ett leende. 

– Det jag saknade mest var framförallt kulturen, människorna och inte minst rollen som konsult. Kontoret vi har i Växjö är inte för stort för att vara personligt men inte så litet så det blir ensamt. Känslan av att man är ett lite mindre gäng men ändå hundratals passionerade och hjälpsamma kollegor runt om på alla andra kontor, det är en häftig känsla, säger Robin. 

Att kombinera det bästa av två världar

Han berättar också att det bästa med att vara konsult är att man får det bästa av två världar. Kombinationen av att jobba och utvecklas med något intressant projekt eller uppdrag, men att även ha hela Softhouse till sitt förfogande är något som Robin värdesätter.

Han beskriver också att det bästa med hans jobb är att få hänga med kreativa och passionerade kollegor, vilket leder oss in på vilket av Softhouses fyra värdeord som ligger honom närmst om hjärtat. 

– Passion! Det är en ynnest att få vara omringad av personer som är passionerade för det de gör, säger Robin. 

En annan passion som Robin har är att dela med sig av sin kunskap till andra, både kollegor och studenter. 

– Det jag tycker är det roligaste och mest givande är kanske att få dela min och andras kunskap. Efter några år inom utbildning och ute på olika företag så ser man snabbt att vi är många som brottas med liknande utmaningar. Tekniska men även det vi står inför som individer. Antingen är det stressen och pressen inför vad som förväntas av oss när vi tar examen, eller att komma med de mest kreativa och genomtänkta lösningarna på komplexa problem. Att kunna hjälpa kollegor och studenter i att känna sig lite säkrare, tryggare och uppmuntra dem att gå framåt med lite mer självförtroende är en av de bästa sakerna jag vet.

Kreativt digitalt skapande i 3D

Robin gillar även att pyssla med design på fritiden, fast i lite andra former än vad han gör i sitt yrke, nämligen 3D. 

– Jag fick upp ögonen för 3D och animering redan under utbildningens gång där jag och Hans (dåvarande studiekamrat och numera Softhouse kollega) bland annat skapade ett spel till en arkadmaskin där vi gjorde grafiken i 3D. Har man som jag en hjärna som oftast går på högvarv med den ena idéen lite konstigare än den andra så är 3D verkligen perfekt, för där kan du skapa allt, säger Robin. 

Han fortsätter:  

– Jag hade tidigare målat mycket akryl men med de nya möjligheterna som fanns i 3D lade jag penslarna på hyllan och började realisera min koncept och ideér genom korta animationer. Den röda tråden i det jag skapar är att göra något som jag vet att folk inte förväntar sig, gärna med humor eller något genomtänkt budskap. Vi är så inrutade i vad vi “vet” om saker och vad som skall hända, då tycker jag det är kul att skapa något helt oväntat, avslutar Robin. 

Blev du nyfiken på att kika närmare på Robins 3D animeringar? Spana då in hans instagram här

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!