Categories: Artikel, Nyheter

by ardiana spahija

Share

Categories: Artikel, Nyheter

by ardiana spahija

Share

Hur kommunicerade egentligen våra partiledare inför valet? Vem var mest negativ i sina inlägg? Vem twittrade mest om utrikespolitik och vem var i särklass mest aktiv på Twitter? Politweet är ett verktyg utvecklat av Softhouse som analyserar tweets med hjälp av AI för att analysera våra partiledares twitterinlägg under året före valet. 

Efter att valresultatet är fastställt kommer en period när partierna, media och andra gör sina eftervalsanalyser. Vilka strategier använde de vinnande partierna? Och hur har partiledarna egentligen kommunicerat? Politweet, från början ett studentprojekt på Softhouse, analyserar och visualiserar partiledarnas alla tweetar under 2022.

Att analysera tweetar med AI var faktiskt enklare än vi trodde att det skulle vara. Jag har arbetat med maskininlärning i många år, och har sett vilket arbete som brukar krävas för att få hyfsad precision. Här kom vi snabbt väldigt långt genom att bygga på de senaste årens snabba utveckling, berättar Kerstin Johnsson, Machine Learning Engineer på Softhouse. 

Analyserna visar både förväntade mönster och en del överraskningar. Magdalena Anderssons tweetar var i huvudsak positiva i tonen och dominerades av utrikespolitik. Den i särklass mest aktiva i mängden tweetar var Annie Lööf. 

AI-motorn som gör analysen klassificerar Twitter-inläggen i tre perspektiv: i ämneskategorier, efter sentiment d v s om de är positiva, negativa eller neutrala, samt vilken partipolitisk måltavla de har. Visualiseringen görs i en interaktiv app som är öppet åtkomlig för alla. Prova själv!

Politweet består dels av en Twitter-scraper, dels av en AI-modul byggd på kraftfulla språkanalysmodeller, så kallade Large Language Models (LLM) som gör grunden till själva analysen. AI-modulen är uppbyggd av två delar: ett specialskrivet anrop till språkmodellen GPT-3, och en egenbyggd klassificerare som tar den rätt specifika klassen från GPT-3 till en av ett förbestämt antal klasser. 

Politweet skapades med hjälp av studenter i ett sommarprojekt med handledning från våra konsulter inom AI. Vi har släppt källkoden som Open Source, och fri för alla att bygga vidare på. 

 

Vill ni veta mer om hur vi på Softhouse arbetar med AI? Kontakta vår expert:

Kerstin Johnsson

AI och maskininlärningsingenjör

+46 73- 912 30 47

kerstin.johnsson@softhouse.se

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!