by ardiana spahija

Share

by ardiana spahija

Share

Olof Bengtsson började sin resa på Softhouse genom ett sommarjobb och gick sedan vidare med att skriva sitt examensarbete tillsammans med Softhouse och medieteknikbolaget GetReachAudio. Idag är han är en driven AI/ML- utvecklare på Softhouse med fokus på språkprocessering (NLP). 

Sommaren 2021 sökte Olof sommarjobb hos oss på Softhouse. Han var då inne på sitt fjärde år på Teknisk Fysik och hade inte någon tidigare erfarenhet av branschen han utbildade sig inom. Kort därefter var det dags att skriva examensarbete och att tänka på nästa steg inom karriären – jobb! 

Efter sommaren fick jag möjligheten att skriva mitt ex-jobb tillsammans med Softhouse och GetReachAudio då mitt fokusområde inom Artificiell intelligens och maskininlärning var NPL. I alla dessa steg trivdes jag väldigt bra, så under tiden jag skrev mitt ex-jobb lyfte jag frågan om att få börja jobba på Softhouse efter examen också, vilket också är hur det blev, berättar Olof med ett leende på läpparna. 

Idag arbetar Olof med att applicera AI- och ML tekniker för att skapa AI-drivna lösningar. På den korta tid han har varit hos oss på Softhouse har han hunnit med att handleda och leverera studentprojektet Politweet; ett verktyg utvecklat för att analysera tweets med hjälp av AI för att i sin tur analysera hur Sveriges partiledare twittrade under året före valet. Han har också nyligen varit med och levererat ett fungerande proof-of-concept.

Jag var precis med och levererade ett fungerande proof-of-concept som använder artificiell intelligens för att analysera poddar. Detta är en mycket spännande projekt och det hela började med att jag tränade en enkel modell för ämnesklassificering i poddar, för att sedan kunna koppla analysen till lyssnardata. Jag personligen tror att det kommer visa sig vara ett kraftfullt verktyg för kreatörer, berättar Olof Bengtsson.

AI @ Softhouse

Området AI/ML växer väldigt snabbt med dagens teknologier och det görs ständigt framsteg. Mjukvara är något som alla använder i stor utsträckning och just artificiell intelligens byggs in i fler och fler lösningar; något som motiverar Olof i hans arbete

Det som motiverar mig i mitt arbete är att förstå de olika möjligheter och problem som finns. Den del som i sin tur är allra roligast är ju så klart hur man kan hitta den bästa lösningen till dessa. 

Olof fortsätter:

Just området AI/ML växer så fort att det nästan är svårt att hänga med i de ständiga framstegen så väl som de nya teknikerna som utvecklas. AI/ML används i saker som de flesta av oss använder varje dag och i min värld betyder det att det är väldigt applicerbart och ett kreativt område att verka inom, berättar Olof. 

Olof är också med i gruppen som driver AI/ML-satsningen på Softhouse där man under 2022 gått från en till fem medarbetare. 

När du växer – växer Softhouse!

När vi utformar varje medarbetares professionella utveckling lägger vi stor vikt vid att hitta den rätta balansen mellan våra kunders behov och medarbetarnas professionella drivkraft och deras mål.

Jag har verkligen fått allt stöd som jag bett om för att lyckas hittills. Det bästa med att jobba på Softhouse är att här är man mån om varje individs personliga utveckling, säger Olof Bengtsson.

Han fortsätter:

Och mycket är tack vare den fantastiska företagskultur som råder. Från första stund kände jag mig välkommen och sedd – jag var inte bara en i mängden! 

Vidare berättar Olof att han verkligen gillar hur alla på Softhouse behandlar varandra som att de är på samma nivå och att det inte alls är en ovanlig företeelse att t.ex en junior utvecklare och en chef utbyter idéer med varandra som jämlikar. Han berättar också varför hans favorit värdeord är Enkelhet.

Mitt favoritvärdeord är Enkelhet, även om alla fyra (Team, Enkelhet, Mod, Passion) känns viktiga. Men Enkelhet för att vem som helst kan göra en lösning krånglig men det krävs mycket skicklighet och finess för att göra en lösning enkel och det är vi på Softhouse riktigt duktiga på! 

Av ren nyfikenhet frågade vi Olof vilka favoritverktyg och programmeringsspråk han har. 

Jag jobbar helst med Python. Det är förhållandevis enkelt att förstå men det finns framförallt många kraftfulla bibliotek för maskininlärning tillgängliga där. Bland dessa är Keras mitt favoritverktyg eftersom att det gör det smidigt att bygga in, träna och utvärdera AI-modeller.

Från AI/ML till diabolo 

När Olof inte sitter och tränar AI-modeller eller förkovrar sig inom hans nyfunna passion Cloud så föredrar han att röra på sig eller ansluta sig till en orkester.

På fritiden tycker jag om att hålla mig aktiv där fotboll och tennis är återkommande aktiviteter. Sedan 12 år tillbaka är jag även med i en orkester där jag spelar trombon. 

Olof är en ung man med många spännande talanger och en hemlig sådan har han också har många bollar (eller timglas) i luften. 

Min hemliga talang är att jag kan jonglera med en diabolo. För den oinsatte så ser det lite ut som ett timglas som placeras på ett snöre, berättar Olof. 

 

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!