Categories: Artikel, Nyheter

by Ardiana Spahija

Share

 

Softhouse har levererat en mjukvaruplattform för projektet Cool Roofing -mörka tak specialmålas vita för att minska klimatpåverkan när allt större ytor av jordens glaciärer smälter och reflektionsytor försvinner. Cool Roofing är det senaste projektet från föreningen Sätt färg på Göteborg som ska locka nyanlända och unga från utsatta områden till måleribranschen med kreativa projekt.

Sätt färg på Göteborg är en förening med många projekt som förenar konst, klimatfrågor, integration och måleribranschen. Framför allt unga och nyanlända är målgruppen för att delta i projekten som samtidigt bidrar till att staden Göteborg blir både vackrare och mer klimatsmart.

Cool Roofing är baserat på amerikansk forskning och som fått genomslag i bl a USA, Kanada, Kina och Frankrike. Låglutande tak målas vita med högreflektiv specialfärg som efterliknar snö för att motverka global uppvärmning. Mörka tak på byggnader med kylbehov, fryshus och datorhallar etc, som kräver högre nivåer av energiförbrukande nedkylning kan målas om för att spara på elräkningen.   

Första steget är att bygga en open source-databas av lämpliga tak. Ett hundratal miljöambassadörer väljs ut bland nyanlända flyktingar från Ukraina och unga mellan 15 och 24 år för att i Google Earth identifiera minst 5000 tak lämpliga för Cool Roofing.

Det här är en relativt ny teknik i Europa och därav är utvecklingspotentialen spännande, berättar Louise Nilsson på Sätt färg på Göteborg. Vi har kontinuerlig kommunikation med utvecklingsteamet och upptäcker på vägen vad vi kan förbättra. 

Softhouse har levererat en skalbar, molnbaserad mjukvaruplattform som hanterar de tak som genom Google Earth identifieras ha potential för att målas. Vem som helst ska kunna gå in och se registrerade tak. Applikationen består av 

-backend-server utvecklad i python

-databas byggd i MySQL

-frontend-applikation skriven i ReactJS

Arbetet har tidigare hanterats manuellt i excel och det gör det svårt att hantera större mängder av tak. Tanken är att kunna identifiera långt fler tak även internationellt och då bygga in AI och Machine Learning för att omvandla sökdata i samarbete med Chalmers tekniska högskola. Man behöver bara titta runt omkring sig för att se att det finns gott om t ex platta industritak som är lämpliga för Cool Roofing.

Vi har kylaggregat stående på just ett svart tak precis utanför, säger Erling Zandfeld på Sätt färg på Göteborg. Ett sådant hus hade kunnat få mindre kylbehov i själva byggnaden och samtidigt bidra positivt till klimatet. 

Databasen kommer nu byggas på med hjälp av ett 40-tal ukrainska flyktingar och framåt sommaren görs en pilot med målning av tak. Databasen lägger grunden för det framtida arbetet. Men det finns också andra fördelar med Cool Roofing i ljuset av det uppsving som solcellsbranschen upplever just nu.

Det finns också en relevant koppling till montering av solceller som vill vara så kalla som möjligt. Verkningsgraden blir 25% högre på vitt tak jämfört med svart tak, berättar Erling som också står för målerikompetensen på Sätt färg på Göteborg. 

Projektet är givande också för de som gör själva digitaliseringsarbetet och få kombinera olika perspektiv av samhällsnytta i ett och samma projekt. 

Det här projektet är väldigt annorlunda och unikt i sitt slag, berättar Melanie Andersson, teknisk projektledare på Softhouse . Det har varit kul att producera något som faktiskt gör riktig nytta både för klimatet och socialt. Och samtidigt jobba i ett team där man känner teamkänslan och lyfter varandra. 

Projektet är en kombination av tre integration- och arbetsmarknadsprojekt: Cool Green Deal, Miljö & Arbete, och Care EUkraine. Finansiering kommer från Vinnova, Europeiska socialfonden och Allmänna arvsfonden.

 

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!