by ardiana spahija

Share

by ardiana spahija

Share

Michael Eriksson är fullstack developer och har sin bas på vårt Karlskronakontor beläget på Gräsvik. Michael har gjort en hel del innan han började studera Javautveckling. Han bytte ut skidorna mot ett tangentbord när han bytte bransch från turism till IT. Under hans studietid, när det var dags för praktik, kom han i kontakt med Softhouse – och resten är historia.

Michael började med att göra ett par skidsäsonger där han varvade skidåkning och säsongsarbete utomlands efter gymnasiet; något som bidrog till att han fick ett stort intresse för turism- och servicebranschen. Han gick sedan vidare med att ta en kandidatexamen i turismutveckling vid Umeå Universitet och arbetade bland annat som resekonsult för affärsresenärer samt arbetsledare på museum. Det dröjde några år men sedan kom suget för större utmaning.

Efter några år inom branschen ville jag ha en större utmaning, en utmaning där utvecklingsmöjligheterna är oändliga och kunskapen ständigt behöver förnyas. Detta resulterade i att jag studerade en 2 årig yrkesutbildning med inriktning på Javautveckling på EC utbildning. 

Michael fortsätter:

Under min studietid kom jag i kontakt med Softhouse, detta var under mina praktikperioder. Efter studierna hade jag endast ögonen öppna för ett bolag och det var Softhouse. Man kan säga att jag fattade tycke för den företagskultur som karaktäriserar Softhouse när jag fick lära känna företaget, säger Michael. 

Idag är Michael fullstack utvecklare och hans största drivkraft i yrket är kundnöjdhet och självutveckling. Hans arbetsuppgifter består av att underhålla och ny-utveckla mjukvara åt Softhouses kunder. Då han arbetar som Fullstack developer jobbar han med kundens mjukvara i dess helhet, dvs. att han arbetar med allt från hur data ska lagras, hur den ska behandlas och slutligen presenteras. Michael tycker att det bästa med att arbeta som fullstack developer är att man får möjlighet att få se, och jobba, med hela applikationen och dess funktionalitet. 

På mitt nuvarande uppdrag arbetar jag som konsult mot NKT HVC, vilket är ett företag som tillverkar land- och havskabel. Mitt uppdrag mot dem går ut på att uppdatera en befintlig applikation och utveckla ny funktionalitet. En del av arbetet går ut på att lyfta applikationen till molnet och då behövs dels underhållsarbete för att förnya kodbasen samt att vi passar på att lägga till ny funktionalitet som efterfrågas av kunden, förklarar Michael. 

Kundnöjdhet i kombination med självutveckling

För Michael är det viktigt att hela tiden känna att han utvecklas i sin roll som utvecklare, samtidigt som han tycker det är minst lika viktigt att kunderna är nöjda. 

Det bästa är när dessa två faktorer kombineras i ett och samma projekt! För att uppnå och överträffa sina kunder i deras förväntningar anser jag att det är viktigt att hålla en professionell nivå men jag vågar också påstå att det är minst lika viktigt att våga vara personlig när tillfälle ges. För även om det är programmering som jag arbetar med så är det människor som ska nyttja systemen som vi bygger, säger Michael. 

Han förklarar vikten av att leverera produkter som håller en hög teknisk nivå och som är väl utrustade med de senaste teknikerna och ser det som en självklarhet för att han ska känna att han gjort allt han kan för att säkerställa att kundernas behov har tillgodosetts. Han tycker om att få arbeta inom en bransch som är i ständig utveckling och där stort fokus ligger på att hålla sig uppdaterad. Att det ständigt finns potential att utvecklas samt bli en bättre programmerare är något som motiverar Michael. 

Att varje dag få komma hem från jobbet med ny kunskap är en känsla som är oslagbar, säger Michael. 

Han fortsätter:

Det roligaste med mitt yrke är att få knäcka en riktigt svår nöt och lösa ett problem som bidrar till att kunden blir nöjd och att jag själv utvecklas på vägen. Om jag även får diskutera detta problem/lösning med en kollega så är det verkligen jackpott för mig!

När det kommer till arbetsverktyg så gillar Michael Vue och TypeScript då de båda har god struktur och hög läsbarhet. Han kör gärna Vue och TypeScript tillsammans med, och helst i kombination med en backend i Java eller C#. 

Att leva som man lär

Michael känner att det bästa med att jobba som konsult är det varierande arbetet och att ingen dag riktigt är den andra lik. Något som också ligger honom varmt om hjärtat efter alla år inom servicebranschen är att få ha en kundnära dialog och konsultera Softhouses kunder till den bästa lösningen för alla inblandade parter. 

Det bästa med att arbeta på Softhouse måste jag säga är kollegorna och allt som vi gör tillsammans på både jobbet men också efter arbetstid. Att leva som man lär tycker jag beskriver Softhouse företagskultur på ett bra sätt. På Softhouse arbetar vi tillsammans mot samma mål, oavsett om vi är ett team på samma uppdrag eller om man jobbar ensam på ett uppdrag. Detta i kombination med att vi brinner för det vi arbetar med och att prestige inte existerar hos oss så blir det tydligt att vi har väldigt högt i tak, säger Michael. 

Vidare berättar Michael om vikten av att ha bra människor och kollegor runt omkring sig när man är ny inom ett yrke. Som ny inom yrket så är en av de största utmaningarna inom jobbet att hitta balansen mellan vad som är lagom och vad som bidrar med det där lilla extra utan att det kostar extra för någon part. Att vara omringad av kompetenta och hjälpsamma kollegor är A och O. 

När du är ny i ditt yrke så är det viktigt att du är modig och att ta steget och faktiskt byta yrke och bana är också modigt! Som jag nämnde tidigare hade jag mina praktikperioder på Softhouse och då anammade jag det värdeordet mod likt ett mantra och har fortsatt sen dess. För mig betyder mod att våga fråga och våga visa sig sårbar och prestigelös. Det krävs mod att fråga en kollega om det där “lätta” problemet som man inte riktigt förstår. Men om man tar modet till sig kommer det snabbt leda till ökad kunskap för en själv och ökat värde för kunden. En win-win helt enkelt, säger Michael. 

Nya utmaningar och en dold talang

Michael gillar att aktivera sig och utvecklas, varesig det är på jobbet eller på fritiden. Han har gärna ett pågående projekt igång och just nu är det minst sagt ett ganska stort projekt. 

På fritiden tar jag mig gärna ut i skogen eller ut på havet för att finna lite lugn mellan de projekt jag gärna tar mig an. Det kan vara allt från att rusta upp en båt till att renovera ett hus, som är det senaste och största projektet hitintills, säger Michael. 

Och på tal om något annat så har Michael en dold talang, och inte vilken som helst! 

Min hemliga talang är att jag åker skidor nästan lika bra baklänges som framlänges… Hur denna talang ska hjälpa mig på jobbet vet jag inte, men på våra skidresor med Softhouse så får jag iallafall möjlighet att styla lite inför kollegorna, haha, och det är inte fy skam, avslutar Michael. 

 

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!