by ardiana spahija

Share

by ardiana spahija

Share

Casper Björk är 25 år, men har arbetat som Fullstack utvecklare i 2 år och direkt efter att han tog sin kandidatexamen i “Software Engineering” tog han sikte på Softhouse. I hans arbetsuppgifter ingår utveckling av ny kod, hitta lösningar till buggar och förbättringen av nuvarande kod.

Casper har ett generellt intresse för teknik och datorer men menar att det okända är det svåra med hans yrke som utvecklare. Att se en bugg i programmet vid en körning och att sen försöka hitta var detta felet kan komma ifrån är svårt. Speciellt i väldigt stora projekt där koden har skrivits på i en längre tid. Men Casper tycker att det som gör det svårt är också det som är roligt med yrket. 

Jag gillar verkligen känslan när man gjort klart en sektion av kod och kan ta ett steg tillbaka för att se vad man kan förbättra. I slutändan vill jag bygga något jag själv kan vara nöjd över. Koden jag skapat blir personligt för mig. Absolut bästa känslan är när allting är klart och jag är nöjd, kodgranskaren är nöjd och kunden är nöjd. Jag gillar helt enkelt processen, säger Casper. 

En öppen företagskultur är det viktigaste

Casper beskriver företagskulturen på Softhouse som öppen – väldigt öppen till och med. Han betonar vikten av att ha en öppen kultur där alla medarbetare varje månad blir involverade i hur det går för företaget och vart  vi är påväg. Han förklarar också hur viktigt det är att alla medarbetare får sin röst hörd. 

Vi får många tillfällen att berätta om något känns fel eller har förbättringspotential då Softhouse alltid är öppna för att ta emot förslag till förbättring. Jag tror att denna öppenhet bidrar till varför ordet Team beskriver kulturen på bästa sätt. Är man transparent nog och öppen till förändring kan man bygga ett företag och kultur som värnar om teamet, säger Casper. 

När vi ändå är inne på just kulturen och vikten av den så vill Casper också belysa hur roligt du kan ha på jobbet om du har fina kollegor. 

Jag känner att man kan snacka med nästa vilken kollega som helst på kontoret vilket gör att man känner sig välkommen och man i sin tur öppnar upp för att lära sig mer av varandra. Det gör också att det blir roligt på jobbet. Jag gillar även hur Softhouse lägger fokus på att man ska kunna prata med varandra och umgås med alla, AWs, fredagsfrukostar och konferenserna vi åker på, säger han. 

Han fortsätter: 

Som jag var inne på tidigare så beskriver ordet team Softhouse väl. Självklart tycker jag de andra värdeorden (enkelhet, mod och passion) också passar bra in på Softhouse, men team är bäst. Kanske är jag partisk då jag jobbar i en team-leverans men känner ändå att det är något som märks på alla kollegor, även dem som jobbar själva hos kunder, avslutar han. 

Passion för datorer, teknik och problemlösning

Caspers passion för teknik och problemlösning går hand i hand i hans yrke. Skapandet är också något han finner väldigt roligt och att gå från ett krav till en färdig feature är en annan rolig aspekt. Men den bästa biten menar han är när du har analyserat kraven färdigt och kan börjar jobba med koden.

Problemlösningen är absolut en av de bästa delarna av mitt yrke, speciellt problemlösning med tekniska problem. Jag har alltid tyckt att datorer och teknik är väldigt intressant, speciellt för att det alltid finns en förklaring till datorns eller teknikens beteende. En dator gör bara exakt det du säger så hur konstigt problemet än är finns det alltid en lösning på problemet, säger Casper.

Som tidigare nämnt så har Casper en passion för tekniken och som alla andra utvecklare har han sina go to-verktyg och programmeringsspråk och det är ganska tydligt vilket språk som han helst arbetar med.

Favorit? Helt klart Java för min del. Jag har nu jobbat väldigt mycket med Java och jobbat så som jag tycker man ska jobba med Java, i stora projekt. Gillar strukturen man får från Java, allt har sin plats och koden blir rätt lättläst. Java håller dig i handen om du är ny men kan också vara avancerat om du så önskar, säger Casper. 

Det bästa med att vara konsult – när jobb och fritid går hand i hand 

Det absolut bästa med att vara konsult menar Casper är att ha möjligheten att träffa och jobba med mer än en teknik. Just nu jobbar han med Java och Vue.JS men byter han uppdrag blir det kanske jobb med andra nya tekniker, vilket han alltid tycker är intressant. 

Även om jag inte byter uppdrag har jag möjligheten att stöta på andra tekniker genom att snacka med kollegor som jobbar på andra uppdrag. Det är något jag inte haft något möjlighet att göra om jag jobbade på ett produktbolag, säger han. 

Casper berättar även att hans intresse för teknik är något som spänner över hela hans vardag. Från fritid till jobb. Det går liksom hand i hand och det är något han är tacksam för. 

På min fritid är det datorspel som tar upp mest av tiden, men även brädspel. Jag tycker det är roligt att umgås med kompisar och spela brädspel face-to-face, men också att kunna ta det lugnt framför ett bra datorspel och ha vännerna på andra sidan skärmen. Som den tävlingsmänniska jag är finns även intresse i att titta på e-sport, racing och amerikansk fotboll. Jag har dessutom tagit mig tiden och köra racing spel i en liga online vilket också är väldigt kul.

Han avslutar: 

Det började med att jag testade att köra ett F1 spel hemma hos en kompis som hade en ratt med mekaniskt motstånd i och blev förälskad i racing. Jag hade bara spelat med en xbox kontroll innan, men nu hade jag en ratt som reagerade på vad som hände med bilen i spelet. Det går inte att jämföra skillnaderna från att gå från en kontroll till en ”riktig” ratt. Nu har jag min egna ratt och jag har hittat ett större community som anordnar en återkommande liga. I ligan betonas vikten av att race:a snyggt och rättvist, vilket jag tycker är det roligaste med racing! 

 

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!