by Ardiana Spahija

Share

Softhouse och Växjö Lakers ingår samarbete

I Småland är vi lite extra stolta just nu då vi nyligen ingått ett samarbete med Växjö Lakers för att digitalisera projektet ”Läsa med Lakers”. Med en förnyad digital inriktning kombinerar detta samarbete vår tekniska expertis med Växjö Lakers engagemang för samhällsnytta.

  • Vi är så klart fantastiskt stolta över möjligheten till att inspirera, motivera och bidra till ökad läskunnighet bland barn, säger Åse Thuveson, vd Softhouse i Småland. Vi har hållit på med mjukvaruutveckling i nästan 30 år och är väl medvetna om att allt börjar allt med människor och just kunskapsdelning är en viktig del av vårt DNA. Det var självklart för oss att vara med i det digitala lyftet av projektet och engagera oss i något som kan göra samhällsnytta på riktigt för Växjös unga.

Växjö Lakers startade projektet Läsa med Lakers år 2018. Projektet tvingades till en ofrivillig paus då en pandemi bröt ut och hindrade skolbesök. Läsa med Lakers bygger på att spelare från Växjö Lakers representationslag besöker utvalda skolor i Växjö Kommun och pratar och belyser vikten av läsning. Spelarna får även berätta om sina favoritböcker från barndomen samt skriva autografer till eleverna.

  • Läsa med Lakers är ett viktigt och betydelsefullt projekt för både oss som organisation, och för våra spelare som får lyfta blicken och vara med och förhoppningsvis inspirera elever till läsning och betydelsen av läskunnighet, säger Hanna Södergren, projektledare för Läsa med Lakers och fortsätter.
  • Det är tacksamt att vi kan digitalisera en del av projektet och Softhouse är en betydelsefull partner där vi tillsammans skapat en plattform för projektet. Det känns väldigt bra att kunna sjösätta projektet och börja med skolbesöken i mitten av januari.

I år genomförs sex skolbesök och varje skolbesök avslutas med att eleverna får en utmaning av spelarna där de ska läsa en kvart varje dag under en månad.

  • Under den månaden som projektet pågår får eleverna peppande meddelanden från oss spelare. Om klassen klarar utmaningen välkomnar vi klassen att komma och heja på oss under en hemmamatch i februari, säger Växjö Lakers lagkapten Joel Persson.

I projektet samarbetar Växjö Lakers med mjukvaruföretaget Softhouse som byggt och designat en applikation där eleverna får korta peptalk från spelarna. I appen bockar eleverna dagligen i en ruta för varje kvart de läst, för att slutligen komma i “mål” där en trevlig överraskning väntar.

  • Vi tycker kombinationen med en visuellt tilltalande, digital upplevelse av läsinspiration från våra lokala hockeyhjältar är väldigt lyckad och faller det väl ut kör vi en säsong till. I projektet hoppas jag att vi kan visa på vad mjukvara kan åstadkomma och stimulera till ett ökat intresset för tech tidigt i åldrarna. För framtidens nya utvecklare behövs, och det börjar med att de odlar sitt intresse för att läsa, avslutar Åse med ett leende på läpparna.

Deltagande skolor har tagits fram i samråd med Therese Dahl, samordnare för grundskolan på Växjö Kommun. Skolor: Östregårdskolan, Lillestadskolan, Ljungfälleskolan, Furutåskolan, Ulriksbergskolan, Centrumskolan.

”Allt börjar med människor. Vår kunskap, erfarenhet och kompetens är vad du anlitar oss för. Med ärlighet, den extra frågan och viljan att du och din affär ska må bra, kommer vi ha ett riktigt partnerskap”
– Åse Thuveson, VD Softhouse

Kontakt
Åse Thuveson
VD, Softhouse Småland AB
073-856 90 32
ase.thuveson@softhouse.se

Hanna Södergren
Kommunikatör, Växjö Lakers
0470-32 97 00
hanna.sodergren@vaxjolakers.se

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!