25 år av digitala innovationer: år 2011 till 2015

Minns du när vi gjorde Ice Bucket Challenge? När vi började skicka bilder till varandra via Snapchat? Eller när teknologier som Dart och Vue.js lanserades? Mellan 2011 till 2015 skedde många lanseringar av prylar och tjänster som hänger med än idag.

Vi fortsätter vår bloggserie med avstamp i 2011. Året då vi blev utsedda till ett “Superföretag” av Veckans affärer och året därpå tränade vi vår 1000:e Scrum Master genom Softhouse Akademi. Microsoft lanserade Office 365, en programvara och ett tjänstepaket (SaaS), som erbjuder Microsoft Office-applikationer och data-lagringsalternativ. Samtidigt fick du möjligheten att ladda ner appar till din dator genom macOS i App Store. 2011 lanserade Adobe, Creative Cloud, som är en molnbaserad programvara för webbutveckling, grafisk design, animering, videoredigering och fotoredigering.  En annan molntjänst som används flitigt än idag, till att organisera och strukturera sina arbeten på datorn, är projekthanterings-programvaran Trello som lanserades samma år. En kommunikationstjänst som fått ett uppsving i år är Zoom. Tjänsten grundades redan 2011 av Eric Yuan men har under det senaste årets pandemi fått ett stort uppsving och är idag känt av de flesta. Zoom används för onlinekommunikation och inkluderar röst- och videosamtal och chatt. Zoom har blivit oerhört populärt det senaste året och har flera smarta funktioner såsom att dela upp dina mötesdeltagare i olika rum och genomföra undersökningar direkt i verktyget. 2013 lanserades ytterligare en populär kommunikationstjänst – Slack. Verktyget som alla vi utvecklare älskar. Detta är en molntjänst som hjälper team och organisationer att utföra uppgifter tillsammans, chatta med varandra och hantera delade resurser online.

Online- och streamingtjänster blev allt mer populära under dessa år och Netflix introducerade sin streamingtjänst för video online i september 2011. Netflix’s tjänster gör så att du kan kolla på filmer och TV-program direkt över internet. Netflix är idag en självklarhet i många hem , i april 2020 hade tjänsten 182 miljoner användare världen över.  

Från Gangnam Style till Ice Bucket Challenge

The Ice Bucket Challenge med Bill Gates. Bild lånad från internetmuseum.se

De flesta har nog hört om musikvideon “Gangnam Style” som många av oss dansade till under 2012. Låten blev en hit, och ett socialt fenomen, med över 1 miljard visningar på Youtube. Kanske hängde du på trenden 2014, att köra en “Ice Bucket Challenge”? För dig som missade denna trend så gick den ut på att hälla en hink med iskallt vatten över sig. Detta gjordes för att uppmärksamma och gemensamt skänka pengar till fortsatt forskning kring ALS. Utmaningen spred sig på nätet och flera kändisar var inblandade, allt ifrån George W Bush till Justin Bieber. Över 100 miljoner dollar samlades in till ALS-forskningen och mer än 2,4 miljoner videos med utmaningen finns på Facebook. Vid samma tidpunkt öppnade vi upp två nya kontor, ett i Växjö och ett i Sarajevo, Bosnien som blev vårt första internationella kontor och grundades av Himzo Music. 

Internet och olika mobiltjänster tog över världen mer och mer. 2011 lanserades det sociala mediet Snapchat. Snapchat är en tjänst för bildmeddelanden som låter användare utbyta foton och videor men som sedan raderas automatiskt strax efter att meddelandet har visats hos mottagaren. Snapchat har idag över 293 miljoner aktiva användare. Ett annat media och applikation som tagit världen med storm är appen Tinder som lanserades 2012. Tinder är en dejtingapp där du “swipear” höger eller vänster beroende på om du tycker om vad du ser på skärmen och har fått oss att dejta på ett helt annat sätt än tidigare. Idag har Tinder 57 miljoner aktiva användare och med så många användare borde det vara lätt att hitta kärleken, eller? 

Giphy
Giphy logotyp. Bild lånad från computerhope.com

Användandet av mobiltelefonen och så även emojis växer och blir mer vanligt efter att Apple introducerade dem på iPhone 2011. Något annat som också används flitigt idag är “Giffar”. 2013 skapade Giphy en offentlig databas med animerade GIF-bilder som tillåter användare att lägga upp och skapa animerade GIF-filer.

Du som alltid drömt om att kunna ladda upp bilder på nätet eller spara ner andras bilder som inspiration fick möjlighet till detta 2010 när Ben Silbermann grundade Pinterest. Pinterest är en webbplats som tillåter användare att dela foton, skapa bildsamlingar och anslagstavlor utifrån intressen och hobbyer för att samla inspiration på ett smart och strukturerat sätt. 2011 introducerades en app som komplement till webbplatsen vilket ökade antalet användare. I slutet på 2011 hade Pinterest 11 miljoner besökare varje vecka, vilket idag har vuxit till 250 miljoner aktiva användare varje månad.

Felix Baumgartner. Bild lånad från internetmuseum.se

Youtube slår ett internet-rekord med över 8 miljoner live-visningar när Felix Baumgartner hoppar från en luftballong som stigit till gränsen för rymden den 15 oktober 2012. Samma år passerar Facebook gränsen med, hissnande, 1 miljard aktiva användare. 

Trenden med smarta lösningar tar fart 

Touch ID. Bild lånad från computerhope.com

Tekniken utvecklas och fler “smarta” lösningar kommer ut på marknaden. En av dessa är den smarta högtalaren Amazon Echo som lanserades 2014. Högtalaren placeras i hemmet och högtalar-assistenten “Alexa” är redo att svara på frågor som ställs genom att man pratar direkt till högtalaren. Flera känner en viss oro kring att placera en ständigt påslagen mikrofon i sitt hem, men skräcken verkar snabbt gå över för många då produkten blir en succé och en start för alla smarta högtalare som finns tillgängliga på marknaden idag. Ett år senare lanserar Apple ytterligare en smart produkt, nämligen en Apple Watch. En smart klocka som kombinerar funktionen hos ett traditionellt armbandsur med funktioner från iPhone och iPod. Apple introducerar också en säkerhetsfunktion till iPhone, nämligen Touch ID. Detta innebär att hemknappen på alla modeller efter iPhone 5s ersätts med en inbäddad fingeravtrycksläsare. 

I Sverige har diskussionen om e-legitimationer varit lång. Till slut kommer det en lösning, 2011 lanseras Mobilt Bank-ID som gör det möjligt att logga in och signera avtal och dokument direkt i mobilen. Detta förenklar myndighetsärenden och e-handel och banar i sin tur vägen för betaltjänsten Swish som lanseras året efter. Swish gör det möjligt att skicka pengar mellan enheter och signera överföringen med Mobilt Bank-ID. Nu var det enkelt att dela på notan efter ett restaurangbesök eller köpa en pryl av någon utan att behöva hantera kontanter.

En ersättare till JavaScript?  

Allt eftersom fler började använda datorer och mobiler tog även utvecklingen av de olika programmeringsspråken fart. 2011 lanserade Google Dart, som är ett webbaserat programmeringsspråk med öppen källkod. Google lanserade Dart i hopp om att det en dag skulle ersätta JavaScript som det primära programmeringsspråket för webbapplikationer. Något år senare släppte Evan You  ett ramverktyg, Vue.js, även känt som Vue. Som är ett gratis JavaScript-ramverk med öppen källkod för att skapa webbapplikationer. Ramverket tillhandahåller verktyg för att utöka HTML, skapa återanvändbara mallar och komponenter och utforma responsiva, “mobile-first” användargränssnitt.

Fler programmeringsspråk lanserades och ett av dem är Julia, utvecklad av Jeff Bezanson, Alan Edelman, Stefan Karpinski och Viral B. Shah. Julia är ett programmeringsspråk som används för vetenskapliga beräkningar. Det kan användas för bland annat statistikberäkningar och dataanalys, liknande R-programmeringsspråket. En av dess starkaste funktioner är multipel sändning – en typ av polymorfism som gör att funktioner kan bete sig annorlunda baserat på datatypen för argumenten de får. Ett annat språk som gjorde entré vid den här tiden var Babel, ett generellt programmeringsspråk som släpptes första gången 2014. Det är utformat för att skriva program som är avsedda att spara på systemresurser och batteritid på de enheter som de körs på. 

Jupyter. Bild lånad från computerhope.com

Till sist men inte minns lanserades Jupyter, även känt som “Jupyter Projects”, som är en organisation som skapar interaktiv datorprogramvara med öppen källkod. Det grundades 2014 av den colombianska fysikern och mjukvaruutvecklaren Fernando Pérez, som en språkagnostisk version av projektet IPython (interaktivt Python). Jupyter tillhandahåller verktyg för matematiker, forskare, studenter, dataanalytiker och datorproffs för att skriva kod interaktivt, se realtidsresultat och publicera resultat på webben.

Ville man exempelvis få till “en snygg” webbplats, men saknade programmeringskunskaper så gav Squarespace, grundat av Anthony Casalena, dig nu chansen. 2014 lanserades därför tjänsten Squarespace som underlättade för dig att bygga och driva webbplatser. Funktionen har många olika mallar och har ett lättanvänt dra-och-släpp-gränssnitt för att göra det snabbare och enklare att lägga till innehåll. 2019 stod Squarespace som värd för över en miljon webbplatser.

Internet Hall of Fame 

Mellan 2011 till 2012 släpper Google fler produkter och tjänster. En av dem är Google Chromebook, vilket är en bärbar dator, men den skiljer sig från andra bärbara datorer. Detta för att den kräver internet för att fungerar och allt lagras direkt i molnet. Samtidigt lanserar de Google Chromecast som är en HDMI-dongel till TV:n. Efter att ha anslutit Chromecast till en tv-apparat eller bildskärm kan enheter som stöds (inklusive bärbara datorer, datorer, smartphones och surfplattor) sända sin skärm via Wi-Fi eller använda exempelvis sin mobiltelefon som en fjärrkontroll. En till tjänst som lanseras vid samma tillfälle är Google Drive. Tjänsten är en molnbaserad lagringstjänst som innehåller flera olika online tjänster såsom kalkylblad, presentationer, dokument m.m. Google Drive användas till att dela filer med varandra, redigera dokument och synkronisera sina sparade filer på flera enheter.

Anne-Marie Eklund-Löwinder. Bild lånad från internetmuseum.se

Sist men inte minst tog en svensk plats i Internet Hall of Fame och är fortfarande den enda svensk som tagit en plats där, nämligen Anne-Marie Eklund-Löwinder. 2013 blir Anne-Marie som är internetpionjär och säkerhetschef på Internetstiftelsen tilldelad en plats i Internet Hall of Fame för att hon bidragit till att Sverige som första landstoppdomän i världen säkrat sin zon med säkerhetssystemet DNSSEC. Detta system är ett sätt att säkra att webbplatsers adresser verkligen leder besökaren till rätt plats. Anne-Marie är också en av 12 personer i hela världen som har “nyckeln till internet”. Hur coolt är inte det? 

Under dessa fem åren hände massor med spännande saker som vi idag är tacksamma för. Denna artikel har bara tagit med ett fåtal av alla de stora händelser som inträffade under dessa åren. I slutet på året kommer vi att fortsätta att berätta om 25 år av digitala innovationer. Då lyfter vi fram vad som hände mellan år 2016 fram till idag – så håll utkik! 

Vill du att vi tar bort någon bild som vi använt eller har du några andra frågor? Kontakta oss på marknad@softhouse.se