En Tetrismästare med fallenhet för projektledning – och tyngdlyftning

Liv Ortiz Andersson är projektledare och produktägare på Softhouse med bas i Växjö. I sin roll arbetar hon dagligen nära både verksamheter och utvecklingsteam där strategi och vision är typiska områden hon verkar inom. Allt för att leda en produkt framåt och skapa värde för slutanvändaren. 

Liv kommer från en bred och spännande bakgrund där hon spenderat stor del av sin karriär inom olika branscher, bl.a. e-handel, skola och gymverksamhet. Det var inte förrän hon tog steget att flytta från Malmö till Växjö för att börja studera vid Linnéuniversitetet som hon hittade sitt stora intresse inom arbetslivet – det som idag är hennes yrke och levebröd. Nämligen som konsult med rollen projektledare och produktägare.

– 2015 bestämde jag mig för att testa något nytt och började plugga vid Linnéuniversitetet. I samband med en av mina uppsatser kom jag i kontakt med IT-branschen och kände direkt att “Wow, de här med Tech är ju ganska coolt”. Till min förvåning så upptäckte jag att Tech-branschen var allt annat än bara joltkola och svåra förkortningar. Det fanns liksom en hel värld där ute som jag plötsligt ville lära mig allt om.

Hon fortsätter:

– Efter några år inom branschen kände jag att jag hade tillräckligt med erfarenhet för att testa mina vingar igen. Vid flera tillfällen fick jag höra om Softhouse av både vänner och bekanta så jag bestämde mig helt enkelt för att för att söka mig dit och börja arbeta som konsult – något jag är otroligt glad för idag, berättar Liv.  

Idag sitter Liv på uppdrag hos Ikea Marketing and Communications i rollen som produktägare för två produkter inom 3D och insamling av metadata. Hennes främsta uppgift med båda produkterna ligger i att skapa en värdefull process där användaren är i fokus. Det är något som motiverar henne i sitt arbete då hon brinner för smarta lösningar och effektiva processer. 

Liv förklarar: 

– När man jobbar med management, och framförallt som konsult, handlar det oftast om att kunna vara anpassningsbar till omständigheterna. Det finns många bra agila ramverk såsom exempelvis WSJF, Lean, Kanban etc. Men långt ifrån alla fungerar i alla organisationer eller team.  

Att vara adaptiv i en snabbt föränderlig bransch är viktigt för att lyckas med ett gott ledarskap. För Liv handlar det ofta om att skapa hållbara processer för att kunna driva en verksamhet, eller ett team, så effektivt som möjligt. 

– Inom ledarskap pratar man oftast om att allting är situationsbaserat, och det tror jag verkligen på. För att lyckas behöver man vara anpassningsbar till mottagaren, berättar Liv.

Kompetensutveckling och ett transparent ledarskap är det som lockar  

Softhouse som arbetsgivare är många saker, men det som får oss att sticka ut är vår förmåga att rekrytera rätt människor med rätt kompetens. Vi är måna om att våra konsulter får rätt kollegor och därför nöjer vi oss enbart med det allra bästa och de som har ett mindset som vi. Med rätt kollegor kan vi driva Softhouse där gott ledarskap och teamanda genomsyrar på alla nivåer inom organisationen. 

– Det absolut bästa med att arbeta på Softhouse är kollegorna! Softhouse drivs med ett mycket gott och transparent ledarskap där man gärna arbetar utifrån enkelhet och med ett stort fokus på teamkänsla. Du står aldrig själv på Softhouse, oavsett utmaning eller uppdrag – kompetenta kollegor är alltid nära till hands, berättar Liv.

Likt många andra organisationer står kompetensutveckling oss varmt om hjärtat. Vi erbjuder kompetensutveckling inom många olika områden för att kunna täcka hela organisationens behov och arbetar kontinuerligt med att utöka vårt utbildningsutbud för våra konsulter och ledare. Vi ser därför till att våra medarbetare alltid har möjlighet att utvecklas och känna att de har rätt och uppdaterad kompetens på arbetsmarknaden. 

– Kompetensutveckling i sig är egentligen inget unikt, det erbjuder många arbetsgivare, men Softhouse ser till att det händer och har ett mycket brett utbildningsutbud. Detta tror jag är en av anledningarna till att så många älskar Softhouse, du kan alltid lära dig något du tidigare inte visste.

Liv berättar vidare:

– En annan sak som utmärker Softhouse är att du komma som du är. Varje individ är välkommen precis på sitt egna vis och det är Softhouse styrka. För mig personligen är mångfald viktigt och det finns här på Softhouse vilket gör det extra kul att lära av varandra och utbyta idéer och tankar. Softhouse har en stark företagskultur som bygger på att ha ett “open mindset” och respektera alla personer. Vi är intresserade av varandra och gillar att umgås och ha kul. Vem gillar inte att ha kul på jobbet? 

En särskilt stark projektledare 

När Liv inte axlar rollen som projektledare spenderar hon gärna tid i sitt hem med att mysa med sin katt Doris eller äta en god middag – sushi, om hon själv får bestämma. Hon har också ett unikt fritidsintresse, hon elitsatsar nämligen inom tyngdlyftning.  

– Ja, jag tävlar i en gammal anrik sport som heter tyngdlyftning. Det vill sig rätt mycket för att hålla sig i form och tävlingsredo men det fantastiska är att jag har möjligheten att ha två parallella karriärer tack vare Softhouse. Jag har fått möjligheten att satsa på min professionella karriär parallellt med min idrottsliga karriär. För mig handlar det om att sätta medarbetaren i fokus och se individen, vilket Softhouse verkligen gör. 

Liv må vara en ledare med många talanger men det många inte vet om är att hon är riktigt duktig på Tetris. 

– Jag har ju lite av en dold talang. Jag skulle våga påstå att jag är något av en mästare på att spelet Tetris!  Jag började spela Tetris som tonåring och har egentligen fortsatt sedan dess. En match går snabbt att spela vilket betyder att man hinner göra det när som helst. Antingen en hel söndagskväll i soffan eller  också i finkläder precis innan man ska ut på restaurang. 

 

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.