En lyhörd Scrum Master med känsla för team – och toner

Emir Sijercic började arbeta på Softhouse för lite mer än fem år sedan. Han började sin resa som QA-ingenjör med teamet i Sarajevo, Bosnien. Idag arbetar han som Scrum Master men han är också en del av den lokala ledningsgruppen där han arbetar med People & Cultur.

Emir är involverad i många projekt som Scrum Master – både internt och ute hos kund. Hans uppgifter är att hålla översikten över projektets framsteg och utbilda alla teammedlemmar i agila arbetssätt och principer med särskilt fokus på Scrum och Kanban. Utöver det arbetar han även en del internt där han får fokuserar på medarbetarna, deras välmående, skapa utvecklingsplaner och göra uppföljningar – något han verkligen tycker om.

– Just nu arbetar jag med rätt varierande saker och jag trivs bra med det. Jag arbetar med ett större internt Softhouse-projekt (som snart släpps externt) men också några mindre projekt kopplade till People & Culture. Jag jobbar också med några av våra kunder där jag är med och löser flera projektutmaningar, berättar Emir.

Kulturen är kärnan

Att vara nyfiken och kunskapsdela är en naturlig del i vår kultur på Softhouse och hur vi är som kollegor. Vi jobbar aktivit för att skapa tillfällen och möjligheter där vi tillsammans kan dela våra erfarenheter och expertis i olika format, men även lära känna varandra och våra team på alla våra kontor.

– Jag brinner för människor och människor motiverar mig. Arbetsmiljön och mina kollegor är min sanna motivation. Softhouse sätt att arbeta är något jag verkligen tror på; jag satsar ju min tid på att bygga och upprätthålla den kultur som Softhouse står för. Kulturen är ödmjuk och människocentrerad med ett huvudfokus på teamarbetet – vilket är helt fantastiskt, berättar Emir.

Han fortsätter:

– Det roligaste med mitt jobb är faktiskt kollegorna – de små sakerna som händer på kontoret, vår kultur, frihet och ansvar. Det jag gillar särskilt med Softhouse är att ingen ses eller behandlas som en resurs utan alla medarbetare uppskattas, respekteras och är en tillgång till hela Softhouse-teamet, säger Emir.

Men Emir förklarar också att just människor är en av de största utmaningarna i hans jobb.

– Att förstå varje individ, lära känna dem, deras passioner och vad som motiverar dem – det är en riktig utmaning men också något jag gärna tar mig an, berättar Emir.

En teamspelare med bred kompetens

Emirs favorit värdeord på Softhouse är team.

– Det handlar om teamet! Från teamansvar, att bli tvärfunktionell, självstyrande, och hur man sätter upp ett team och får ut det bästa av dem. Jag bara älskar sättet vi jobbar på för att nå och skapa högpresterande team på Softhouse, säger Emir.

Han säger också att det bästa med att arbeta som konsult är att vara delaktig i hela processen. Det innebär att se helheten, levererar värde i koden man producerar och konsulterar kunderna för att få mer valuta för pengarna. Han belyser också vikten av att kunna många olika verktyg som konsult.

– Jag inget specifikt favoritverktyg. Varje verktyg har sina fördelar och nackdelar, så att känna till många verktyg är viktigt för att bestämma det optimala verktyget för ett visst ändamål, förklarar Emir.

Från utvecklare till Scrum Master

Emir har jobbat på Softhouse i mer än fem år nu och när vi frågade honom om hans karriär och utveckling delade han mer än gärna med sig.

– Min arbetsresa som utvecklare började redan 2007 men jag kände mig inte riktigt hemma i rollen som utvecklare, vilket min tidigare arbetsgivare kunde se. Efter ca ett års arbete bytte jag bana och jobbade då med en Windows-applikation med rollen Application Engineer/Sales. Under denna tid var jag ansvarig för ett teamet som arbetade med en enhetsserie och hade direkt kontakt med distributörer över hela världen. Det var ett roligt och omväxlande uppdrag men jag kände fortfarande att jag inte riktigt hittat hem.

Han fortsätter:

– Efter ca sju år på samma företag bestämde jag mig för att byta till ett annat företag som kvalitetssäkrare/testare. I det företaget använde vi oss av Agile/Scrum, men utvecklings- och QA-teamet jag satt med avvisade det och såg inte det verkliga värdet i det sättet att arbeta; något jag inte riktigt höll med om. Jag fattade tycker för Agile och Scrum och insåg att jag ville jobba med ett företag som arbetade agilt både internt och externt – vilket ledde mig till Softhouse.

Softhouse har gjort sig kända som ett av de ledande företagen och pionjärerna i Skandinavien inom lean och agile mjukvaruutveckling. Utöver vår agila bas har vi alla ett starkt gemensamt intresse – att utveckla mjukvara, verksamheter och människor. Vi stolta över att jobba med medarbetaren och kunden i fokus, ha en platt hierarki, friheten att misslyckas och lära oss av det och ha en kultur som är inbjudande och fördomsfri där du kan komma som de är för att bli vad det du vill vara.

– Under mitt första år på Softhouse insåg jag att jag ville bli en Scrum Master. Jag såg mig själv i den rollen och vill jobba i den rollen ute hos kund. När jag tog detta vidare med teamet fick jag så mycket stöd och hjälpt med att nå mitt mål att jag kort därefter fick jobba som QA och SM i ett projekt. Det var ett utmanande projekt där jag lärde mig mycket och fick fina erfarenheten med mig. Idag är jag glad över mitt val och tacksam för alla fina kollegor som stöttat mig i min resa, berättar Emir.

Emir fortstter:

– Jag vill också tillägga att när jag började jobba på Softhouse så var jag lite skeptiskt och trodde att “det är för bra här för att vara sant”. Fem år senare kan jag ärligt säga att det inte är så. Softhouse har verkligen de värderingar som de kommunicerar ut och agerar därefter – alltid med medarbetaren och kunden i fokus!

Konsult på dagen men DJ på natten

Emir är en man med många talanger och hobbys men det han älskar mest är hans familj, hans fru, två barn och deras hund. Han tillbringar gärna mycket tid med sina barn och utför olika aktiviteter; allt från mountainbike till vandring. Men hans största passion i livet är musik.

Jag älskar bra musik – allt från jazz till elektronisk till metalmusik, säger han.

Emir har också en hemlig talang, vilket inte är så hemligt om du är en Softhousare och har varit på våra event tillsammans med Emir.

Jag har producerat musik i hela mitt liv och i början var det mestadels metal (jag spelar gitarr). Nuförtiden gör jag elektronisk musik och ibland DJ:ar jag på event som SofthouseDay.

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.