En expert på säkerhetsanalys, tvåfaktorsautentisering, säker kod – och tennis

Alexander Mohlin är en konsulterande säkerhetsarkitekt på Softhouse med över åtta års erfarenhet inom säkerhetsbranschen. Han har tidigare specialiserat sig på att införliva säkerhet i agil utveckling.

Alexander arbetar som “Security champion” på ett kunduppdrag. Det innebär att han hjälper utvecklingsteamen med vad de behöver i form av coachning, utför risk- och hotbilsanalyser – men också granskning av kod. Dessutom är han ansvarig för Softhouse Solution Area – Security och jobbar just nu aktivt med att stärka sitt team med fler säkerhetsexperter för att kunna utveckla Softhouse säkerhetserbjudande ytterligare.

Dagens digitala samhälle ställer stora krav på effektiva och väl fungerande säkerhetslösningar och hög säkerhet. Varje företag har unika förutsättningar och behov, därför är det viktigt att veta vilka lösningar som passar varje enskilt företag bäst och gör mest nytta. Softhouse kan hjälpa till med säkerhetsanalys, penetrationstest, tvåfaktorsautentisering, säker kod och arkitektur. Dessutom erbjuder Softhouse utbildningar och föreläsningar om IT-säkerhet, som ofta hålls av Alexander. 

– Jag tycker det är viktigt att “leva som man lär” och gillar strongt att vi på Softhouse utbildar inom de områden vi är riktigt duktiga på. Det är också en fin möjlighet, och utmaning,  att du som expert inom ditt område får chansen att utvecklas på detta vis också, berättar Alexander. 

Att byta bana – och stad

Alexander berättar att han tidigare har arbetat som grafiker på olika lokaltidningar i Göteborgsområdet. När annonsmarknaden sviktade i mitten/slutet av 2000-talet kände han att det var dags att börja jobba med det han verkligen var intresserad av – därför flyttade familjen (som då bestod av honom själv och hans fru) till Karlskrona för att Alexander skulle studera datorsäkerhet på högskolan. 

– Efter utbildningen började jag jobba, med just säkerhet, på ett telekombolag i Karlskrona. Vi blev kvar här. Där stötte jag på ett gäng riktigt duktiga och trevliga konsulter. Och vad dessa konsulter hade gemensamt var att de kom från Softhouse. Därför blev jag intresserad av att söka mig just hit – och det beslutet känns, så här tre år senare, som ett bra sådant, säger Alexander. 

Han fortsätter.

– Jag är glad att jag tog beslutet att byta bana. Det är fantastiskt att få jobba med något jag brinner för – säkerhet! Vad jag också gillar med mitt jobb är att det är omväxlande. Det är väldigt sällan som en dag är den andra lik. 

Vidare berättar Alexander att den största utmaningen i hans yrke är att hålla sig uppdaterad med svängningarna inom området samt identifiera nya sårbarheter. Det kräver ett livslångt lärande.

Softhouses säkerhetsexperter utbildar sig kontinuerligt och håller jämna steg med utvecklingen gällande arkitektur, design, system och den senaste hotbilden. Genom en kombination av analys, praktiska insatser och utbildning har vi möjlighet att hjälpa dig och ditt företag att bygga bättre förutsättningar och hantera de krav som digitaliseringen ställer på säkerhet. 

Säkerhetsarkitekt som drivs av passion

På Softhouse  är vi ett sammansvetsat team som gillar att dela kunskap – både till kollegor som behöver hjälp, kunder som behöver expertis eller branschkollegor som vill lära sig någonting nytt. Att dela med oss av vår erfarenheter och stötta varandra är någonting som Softhouse har gjort, och prioriterat, de senaste 25+ åren. Det finns en genuin öppenhet, och den bidrar Alexander till på alla plan.  

– Det bästa med att vara en del av team Softhouse är att det finns en sammanhållning, go stämning och en kamratskap – som jag tycker särskiljer Softhouse från andra bolag. 

Vi frågar sedan vilket av våra värdeord (team, passion, enkelhet och mod) som ligger honom närmast hjärtat talar han om vikten av just passion för sitt yrke. 

– Jag har alltid ansett att passion är väldigt viktigt – och inte bara i arbetslivet. Känner man inte passion för det man håller på med inbillar jag mig att resultatet blir lidande. 

Han fortsätter.

– Att vi på Softhouse har en fin kultur och teamspirit är också viktigt. På Softhouse är alla öppna, kamratliga och hjälpsamma. Det är viktigt att alla känner sig sedda och behövda. Det jag gillar allra mest är viljan att dela med sig av sin kunskap, men också av sin tid, till sina kollegor. De egenskaperna tycker jag beskriver en typisk Softhousare, säger Alexander. 

Han berättar även varför han gillar att vara IT-konsult. 

– Att det är ett så pass omväxlande yrke då kunder ofta behöver en konsult för ett specifikt uppdrag och därmed uppskattar det man gör. Vid gott utfört arbete så klart, säger han med ett leende.

En teamspelare som föredrar att vinna

På fritiden gillar Alexander att vara aktiv och hitta på saker. Han spelar en hel del tennis med förtydligar att han spelar hellre än bra. Dessutom lyfter han även lite skrot i sitt hemmagym. När han inte utövar sport står han gärna i köket och lagar mat – och lagar gärna middagar till familj och vänner på helgerna. Han berättar även att han ser en ansenlig mängd fotbollsmatcher under en vecka. Hur många det är exakt, vet vi inte. Men troligtvis en hel del. 

När vi frågar om han har någon hemlig talang som han vill dela med sig av säger han: 

– Kanske ingen hemlig talang – men jag hatar att förlora i ett musikquiz och försöker därför undvika en sådan förlust. 

Nej, Alexander, det var sannerligen ingen dold talang. Om du jobbar på Softhouse blir det en hel del musikquiz och andra typer av teamaktiviteter då vi gillar att umgås och ha kul tillsammans! Så en förlust då och då är inte helt omöjligt. 


Vill du bli en del av vårt säkerhetsteam? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.