Ett karriärbyte som resulterade i en utvecklingsresa i raketfart

Sebastian Bocaciu arbetar idag som teknisk projektledare på Softhouse i Växjö, men han bytte bana inte allt för längesen. Han började sin resa på Softhouse som praktikant för knappt ett år sedan och utvecklingskurvan har gått spikrakt uppåt. Han motiveras av att förflytta processen till sitt mål och ut i produktion – och han har ett bra sinne för affärer!

Sebastian är en teknisk projektledare (TPL) vilket innebär att han är huvudansvarig för ett beställt projekt. Det är ungefär det samma som att vara en klassisk projektledare, men det finns några skillnader. 

En skillnad som jag ser det är att en TPL driver projekt med fokus på tekniska frågeställningar för att säkra rätt underlag och rätt beslut i tekniska frågor. Dessa påverkar processer, tekniska beroenden och standarder för hur man arbetar med mjukvaruutveckling av en digital produkt eller en viss teknik. Det blir komplext på ett annat sätt som kräver att jag lär mig snabbt och utvecklar bra ledaregenskaper och kommunikation.

Sebastian fortsätter:

Hos mina kunder finns oftast en bestämd roadmap. Det innefattar utvecklingsbehov, hypercare och underhåll, problem på vägen eller att man vill utforska andra vägar och tekniska lösningar om de kan inbringa värde för de strategiska målen. Under genomförandet är jag facilitator i tekniska frågeställningar, beslut, metodbeskrivningar samt kalkyler. För mig handlar det om att supporta alla parter så de är uppdaterade, informerade och att teamet överlag känner sig involverad och att man skapar värde samt har roligt, förklarar Sebastian.

Just nu driver han flera utvecklingsprojekt samtidigt med samma mål-omfång – att vidareutveckla en teknisk standard kopplat till ett API för att centralisera produktion, kostnader, leveranstider till en bestämd kvalitetsnivå. APIet används för 3D modeller på olika plattformar, med olika användningsområden, bland annat AR och marknadskommunikation på en internationell marknad.

Sebastian återupptog sin barndomsdröm

Som nämnt i inledningen så har Sebastian bytt bana inom IT-branschen och att jobba med utveckling är något han velat sen barnsben. 

När jag var liten lånade jag hem böcker från biblioteket som var spel skrivet i BASIC. Jag skrev över alla rader kod från boken på en Commodore 64, sen körde jag programmet med kommandot, run, och kunde spela det spelet. Minns att jag tyckte det var spännande hur jag kunde skriva en rad kommandon, som jag sen kunde ha roligt med, berättar Sebastian med ett leende på läpparna. 

Han fortsätter:

Sen skrev jag inte en rad kod senare i mitt liv, men jag har alltid varit en problemlösare och teknikintresserad. I ca 20 år har jag byggt på erfarenheter både i offentlig verksamhet och från privata företag. Roller inom projektledning, affärsutveckling, marknadsföring, strategiskt arbete och försäljning. Jag har jobbat IT-nära i flera roller och senast i en tech tung start-up inkubator. Som en fluga på väggen var jag fångad av allt abstrakta och spännande som utspelade sig på skärmarna när utvecklarna skrev på sin kod. 

Det var först när pandemin kom som Sebastian började reflektera och kopplade ihop roliga minnen från en tid då han var kreativ och hade roligt med kod. Han bestämde sig då för att han ville hitta tillbaka till det och kombinera det med sitt affärssinne. 

Jag tog plats på en intensiv påbyggnadsutbildning som full-stack Java utvecklare. Innan start fick jag fylla i ett formulär med förkunskaper. De undrade varför jag ville hoppa på denna utbildningen eftersom mina förkunskaper var obefintliga i sammanhanget. Men jag hade bestämt mig och det visade jag genom hela utbildningen. I ett par månader kände jag mig som matadoren i Ferdinand, säger han och skrattar. 

Frustrationen släppte dock och en enorm glädje och energi tog plats och han ville bara lära sig mer. Han berättar att Softhouse alltid funnits i bakhuvudet då han samarbetat med Softhouse i tidigare roller och känner sedan innan några som jobbar här. När det senare under utbildningen var dags att leta praktikplats hörde han av sig till Softhouse. 

Min resa på Softhouse började med en praktikplats under utbildningen. Under 5 månader fick jag utvecklas som React-utvecklare och ta mig an andra roller som Product Owner och Scrum Master. Jag började som junior utvecklare på Softhouse, men har utvecklats vidare i roller som Scrum Master och projektledare och där emellan bistått kunder och andra team som affärsutvecklare i specifika case jag kunde bidra till, säger han. 

Det föränderliga livet som konsult

Att vara IT-konsult på Softhouse har många fördelar enligt Sebastian, men rollen som konsult kommer också med en del utmaningar, som han gärna tar sig an. 

Att vara konsult är ett perfekt sätt att leva i nuet tycker Sebastian.

Två starkt positiva saker med mitt jobb är alla relationer och lärdomar. Eller kanske det faktum att jag kan styra hur jag jobbar efter förutsättningarna. Hemma i soffan, på kontoret eller hos kund. Ingen dag är den andra lik även om det finns en planering för det jag vill göra. Jag har ett bestämt scope för min insats hos kund där min ackumulerade förmåga att lösa problem tränas upp starkt av att man med tiden förflyttas mellan roller, åtaganden och kunder. Det är en härlig känsla att jag kan göra allt det och lite till där jag har min arbetsgivare med mig och jobbet blir gjort till kundens belåtenhet, säger Sebastian. 

Vidare förklarar han att utifrån sin rolls perspektiv så är den större utmaningen för honom uppstarten med en ny kund. Att komma in i processen, relationer och förståelse i stort och smått, innan han kan fokusera och köra på. I detta vill han också belysa vikten av grymma kollegor hemma på Softhouse, som man både har roligt tillsammans med men som även är ett gott stöd för varandra när det uppstår utmaningar.

Ett hem med högt i tak – där alla får plats

Sebastian ser Softhouse lite som ett andra hem, även om han säger det med glimten i ögat. 

Det bästa med mitt jobb är helt klart mina kollegor och mitt hem i Softhouse. Kulturen är skön och det är go stämning. Vi har alla ett fokus på våra åtaganden men i det så känns det som att vi har utrymme att vara oss själva. Avslappnade och naturliga. Även mina ordvitsar får plats, hehe, säger Sebastian. 

Vidare pratar vi om Softhouses fyra värdeord som speglar hur våra kollegor och företaget som helhet upplevs. Vi frågade Sebastian om det finns något av de fyra orden som han känner lite extra tillhörighet till och där var han säker på sitt svar. 

Mod alla gånger! För mig så använder jag mitt mod för att realisera mina drömmar. När jag får en ide om att utvecklas så blir det snabbt skrämmande att ge mig in på något oerfaret, där mod gör mig tryggare i processen. 

Sebastian tog SofthouseDay til’ the next level

Under vår årliga kompetensdag, SofthouseDay 2022 visade Sebastian en annan sida av sig själv! Dock lika proffsig som hans konsult-sida, men inom ett helt annat område. Han har nämligen en bakgrund som professionell DJ och entertainer och att stå på scen och underhålla är något av en talang han har och han menar att det har alltid kommit naturligt att få med sig folk i skratt och dans. Det ger honom energi – och den energin smittade av sig vill vi lova. 

Förutom att DJ:a så gillar Sebastian att spendera tid med familjen och renovera. Kanske lite mer av det förstnämnda än det sistnämnda. 

De senaste 4 åren har det varit mycket renovering där hemma vilket har blivit en vardag med egentid, fysisk träning och kreativitet. Men med det sagt så hoppas jag att jag är klar snart då jag har en racecykel som gärna vill bli avdammad och fullstack projekt som jag vill starta för att hålla igång kunskaperna, främst Java och React. Vi är en familj med två barn (2 respektive 4 år) som är minst sagt aktiva och som jag vill vara nära och ta del av allt de utforskar och lär sig. Båda barnen är helt inne i Lego just nu och det är toppen för jag har sparat allt mitt Lego från barnsben. 


Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.