by ardiana spahija

Share

by ardiana spahija

Share

Viktoria Haapaoja är 26 år gammal och arbetar som fullstack-utvecklare på vårt kontor i Karlskrona. Hon började sin resa på Softhouse för två år sedan som nyexaminerad från BTH. Sedan dess har hon vuxit in i sin roll och förkovrat sig inom både backend och frontend. 

Första gången Viktoria kom i kontakt med programmering och grafisk design var under högstadiet. Då hon alltid haft ett stort intresse för att skriva och vara kreativ startade hon en blogg för att utöva sin kreativitet. Hon började som många andra bloggare med ha en tilltalande startsida och fyllde på med kreativt innehåll. Men för Viktoria var inte detta tillräckligt och under gymnasiet började hon designa bloggar i HTML och CSS – det som kom att leda henne in på spåret att söka utbildning inom programmering. 

– Efter gymnasiet var det dags att söka in till högskolan och valet föll på Civilingenjör i Spel- och programvaruteknik på BTH i Karlskrona då jag ville ha en civilingenjörsexamen i grunden.  Efter två år valde jag dock att hoppa av och byta utbildning till Webbprogrammering. Jag insåg att mitt intresse för webbdesign var det jag skulle satsa på. Här hittade jag verkligen hem och kunde utveckla min kreativitet inom webbdesign och användarvänlighet. 

Viktoria fortsätter.

– Jag kom i kontakt med Softhouse under ett grupprojekt på högskolan där alla blev tilldelade ett företag som de skulle utveckla en produkt till. Efter projektets slut blev jag anställd och resten är historia. Av alla företag i stan jag besökte var det just Softhouse som stod ut i mängden och kändes som rätt arbetsplats för mig. 

Det bästa av två världar 

När Viktoria kom till Softhouse hade hon knappt skrivit något typ av backendkod. Hon föredrog att utveckla för frontend men hade en önskan om att få vara med och skapa en produkt hela vägen från skiss till en fungerande vy i en plattform. Det tog henne inte lång tid innan hon insåg vad hennes nästa steg i karriären skulle komma att bli.

– Jag tycker ju om att få använda min kreativitet inom det grafiska samtidigt som jag vill kunna vara med och utveckla produkter. Jag insåg att rollen som fullstack-utvecklare var mitt nästa mål och det är exakt vad jag blivit idag, berättar Viktoria. 

Idag sitter Viktoria på uppdrag hos NKT där hon hjälper till att digitalisera deras produktion ute i fabriken. Hon arbetar dagligen med att hämta ut data ur databaser till att skapa användarvänliga plattformar som är iögonfallande; ett löpande backend och frontendarbete som kopplar ihop båda delarna med varandra.

 – Jag är gärna med i alla steg av utvecklingen, från att skapa mock-ups till att programmera ihop alla delar för att få bästa förståelsen av hela flödet. Om kunden låter min kreativitet inom UX/UI flöda fritt är jag verkligen i mitt esse, berättar Viktoria. 

Viktoria har under sin resa på Softhouse hunnit med att testa på en rad olika verktyg och plattformar. En kombination som faller henne lite extra i smaken är ramverket Vue i frontend med Typescript och Bootstrap.  

– Jag föredrar att arbeta i Vue och Typescript. Vue fungerar bra ihop med många olika designramverk där man kan skapa riktigt snygga och enkla lösningar. Just nu arbetar jag med en kombination av Vue, Typescript och Bootstrap som tillsammans gör det väldigt enkelt att skapa en symmetrisk och användarvänlig plattform.

Gemenskap och flexibilitet är två nyckelfaktorer 

Att arbeta som konsult är både utmanande och utvecklande. Som konsult på Softhouse får du vara med och styra ditt arbete och utmana dig själv – dagligen. Vi jobbar med lokala och internationella bolag verksamma inom olika industrier där du som konsult får en stor variation både vad gäller kunduppdrag och tekniska lösningar.  

– Det bästa med att arbeta som konsult på Softhouse är flexibiliteten och att man får testa på olika uppdrag med helt olika metoder och verktyg. Man lär sig alltid något nytt på olika uppdrag och det blir aldrig enformigt, berättar Viktoria. 

När vi frågar Viktoria varför hon trivs så bra på Softhouse får vi ett svar som alla arbetsgivare hade blivit glada av att höra från sina medarbetare. 

– Gemenskapen, lättheten och flexibiliteten. Alla konsulter på Softhouse har en stor passion för att leverera bra produkter till våra kunder. Vi ser också till att ta hand om varandra så att ingen lämnas utanför och alla får vara exakt som de är. Flexibiliteten som erbjuds möjliggör att du kan byta arbetsmiljö efter behov.  

Viktoria fortsätter.

– Ännu en bra sak med Softhouse är att man enkelt kan ha en god dialog med sin närmsta chef och det känns inte som det är stora klyftor mellan utvecklare och ledare. Alla pratar med alla oavsett status och det är exakt så jag vill ha det på min arbetsplats.

Från tangentbord till penslar 

När Viktoria inte sitter och kodar eller designar framför datorn spenderar hon gärna tid på renovering och trädgårdsarbete; odling i grönsaksland och växthus är en nygammal passion som slagit till sedan hon blev husägare. 

– Som nybliven ägare till ett nästan 100 år gammalt hus blir det en hel del pyssel med det. Jag har även börjat odla på senare år, främst chili och tomater. Nu med hus och trädgård kommer odlandet utökas till potatis, morötter, lök och allt annat man kan få plats med i grönsakslandet och växthuset. 

Med ett nytt hem och större boyta finns det både gott om rum att inreda och väggar att pryda – en ypperlig möjlighet för Viktorias hemliga talang att ta mer utrymme. 

– Jag är rätt duktig på att måla akvareller och mitt stora mål i år är att undsätta mer tid till att måla. Det finns ju inget bättre att pryda sina väggar med än sin egen konst!

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker ständigt nya medarbetare, kika in på våra lediga jobb och läs mer.

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!