App för ”Läsa med Lakers”

App för ”Läsa med Lakers”

Växjö Lakers är kända för sin passion både på isen och från olika samhällsprojekt. Projektet ”Läsa med Lakers”, som startade 2018, syftar till att uppmuntra barn till läsning genom att koppla samman dem med idrottshjältar. Softhouse och Växjö Lakers ingick ett samarbete i slutet på 2023 för att ta “Läsa med Lakers“ till nästa nivå. Softhouse, som var snabba på pucken, levererade en schysst och användarvänlig lösning där eleverna lätt kan komma igång med sin läsning.

– ”Läsa med Lakers” är grundat på en enkel, men kraftfull idé: att spelare från Växjö Lakers representationslag besöker skolor i Växjö kommun för att dela med sig av läsglädjen. Genom att prata om vikten av läsning och dela sina egna barndomsfavoriter, hoppas vi inspirera eleverna till att själva upptäcka böckernas värld, förklarar Hanna Södergren, projektledare för “Läsa med Lakers”.

-Att kombinera teknologi och läsning på detta vis, med inspiration från våra lokala idrottshjältar, är något vi verkligen tror på, berättar Åse Thuveson, VD för Softhouse verksamhet i Småland.

En app direkt i elevernas ficka eller på skoldatorn

Växjö Lakers ville digitalisera projekt “Läsa med Lakers” för att kunna nå ut till elever men också underlätta för lärare och föräldrar att kunna följa eleverna under deras läsresa. Då appens målgrupp bestod av elever, föräldrar och lärare med olika teknisk erfarenhet så var det viktigt att den var användarvänlig och lätt att komma igång med.

– Det har varit både roligt och inspirerande att samarbeta med så engagerade personer från Växjö Lakers. Att få hjälpa dem förverkliga sina idéer, veta om att det bidrar till samhällsnytta men även att få hänga med ut till skolorna har varit väldigt skoj! berättar Robin Lundin, Designer på Softhouse.

Softhouse gick in i projektet med utmaningen att utveckla en progressiv webbapplikation (PWA) som kunde nås på olika enheter utan behov av nedladdning från olika appbutiker. Applikationen använder Google Firebase för backend, lagring och hosting och gör det möjligt för eleverna att enkelt logga sin lästid och ta emot peppande meddelanden från Växjö Lakers olika spelare. De deltagande skolorna i det första skedet är Östregårdskolan, Lillestadskolan, Ljungfälleskolan, Furutåskolan, Ulriksbergskolan och Centrumskolan, och de valdes ut i samråd med Therese Dahl, samordnare för grundskolan i Växjö kommun.

– ”Läsa med Lakers” är mer än ett läsprojekt; det är en bro mellan idrott och utbildning, där teknik blir verktyget som förstärker budskapet om läsningens värde – ett projekt där hockeyhjältar blir läsambassadörer. Vi är stolt över att vara med och kunna inspirera unga sinnen, berättar Åse Thuveson.

Uppmuntra till läsning av hockey-förebilder

Den nya applikationen “Läsa med Lakers” har gagnat både elever, lärare och föräldrar. Eleverna engageras i en månadslång läsutmaning med stöd och uppmuntran direkt från sina hockeyförebilder i form av inspelade och regelbundna videohälsningar från spelarna – lättillgängligt, användarvänligt och direkt i applikationen. Projektledarna från Lakers har fått ett enkelt gränssnitt där de kan följa klasser och skolors progress för att på ett enkelt sätt kunna feedbacka till lärarna om hur det går för eleverna. Projektet är fortfarande i ett tidigt skede, men den digitala plattformen har lagt grunden för ett nytt sätt att inspirera till läsning.

Projektdetaljer

Växjö Lakers

Vad? Progressiv webbapplikation (PWA) för daglig loggning av lästid, uppmuntrande meddelanden, uppföljning av framsteg

Organisation: Växjö Lakers hockeyklubb

Industri: Sport-teknologi

Antal anställda: ca 10

Omsättning: > Ca 150 mkr (2022)

Teknologier och metoder:

Google Firebase, UI, UX, React, TypeScript

Softhouse

Vi är ett gäng skickliga utvecklare och programmerare

We code the future

Vi formar framtiden genom innovativa kodlösningar och vackra upplevelser.