Categories: Artikel, Nyheter, SH25år

by guestwriter

Share

Gamla datorer och spel från 90-talet. Bild från unsplash.com

Kommer du ihåg när vi gick runt med våra Walkmans och tjocka CD-fodral, vi kollade på film via en VHS-spelare, där vi var tvungna att spola tillbaka bandet till början innan vi var klara. Och du minns väl ljudet från modemet när du kopplar upp dig på internet. Den absolut häftigaste mobilen du kunde äga var en Nokia 3310 där man satt klistrade framför en liten skärm och spelade Snake. Sedan kom äntligen 1996 med MP3-spelaren, DVD-spelaren och mobiltelefoner med emojis.

I år fyller vi 25 år och i samband med det vill vi prata om stora digitala händelser som har hänt de senaste 25 åren. Vi börjar vår bloggserie med vad som hände mellan åren 1996 till år 2000. Vad var det egentligen för stora digitala innovationer som vi var med om under dessa år?

1996 var ett stort år för oss

Eftersom vi fyller 25 år detta året var 1996 ett stort år för oss. En sen eftermiddag i September 1996 grundades Softhouse Consulting i Malmö, under namnet Erebus. Ett namn som vi efter fyra år bytte ut till Softhouse Consulting med en ny logotyp. Logotypen, och dess böjliga form, skulle symbolisera att vi drar på gränserna, är anpassningsbara och att vi håller oss i teknikens framkant. De som grundade vårt företag, Tord Olsson, Staffan Persson och Michael Reinholdsson är fortfarande aktiva i företaget efter 25 år och jobbar regelbundet i våra olika projekt runt om i bolaget. Redan från start var vårt fokus på att vara digitala och erbjuda kompetens inom systemutveckling, programmering, projektledning och smart metodik för effektiva team, någonting som vi fortfarande jobbar med. Men vad hände egentligen ute i världen vid samma tidpunkt?

Samma år som Softhouse grundades lanserades språket för att designa webbsidor; Cascading Style Sheets (CSS). Syftet med CSS är att separat kunna designa en webb utifrån innehållet som finns i ett HTML-dokument. På den tiden var CSS ett format som inte alla webbläsare klarade av så med andra ord så var det inte helt lätt att designa en attraktiv webbplats på 90-talet.

Programmeringsspråken vi använder än idag

“I Seek You”, ICQ. Bild lånad från computerhope.com

Under samma tidpunkt som CSS lanserades kom “I Seek You” (ICQ) där vi kunde skicka meddelanden, bilder och filer till varandra. Vi var många som satt uppe på nätterna och chattade med varandra, så länge modemet tillät. Nu kunde du också spara ner dina bilder i “Portable Network Graphics”, känt som PNG-formatet vilket gjorde det enklare att skicka bilder till varandra.

Några år senare, lanserades MySQL som är en “Open source relational database management system”, ett system som används flitigt idag. Samtidigt kom ett nytt programmeringsspråk XML som liknar HTML men skiljer sig något. Språket låter taggar definiera sig själva och beskriva en sidas innehåll istället för att bara visa det som HTML gör. Med hjälp av XML skapades sedan andra programmeringsspråk som RSS, MathML och verktyg som XSLT.

Från modem till bredband

1996 kom möjligheten att byta från modem till bredband. Modem som gav ifrån sig ett ringande ljud för att få komma ut på internet. Det fanns ingen möjlighet att kunna surfa flera timmar i sträck, om ingen annan i familjen skulle kunna ringa på den fasta telefonen. Du som hade internet hemma på den tiden minns säkert att internetuppkoppling bröts så fort någon tog upp luren på den fasta telefonen.

Detta året blev årets julklapp internetuppkoppling och vi började använda internet mer och mer. Både när det kommer till att skicka e-mails eller surfa men också spela olika spel. Hårdvaruutveckling med ljud- och grafikkort tog fart och nu kunde vi skapa mer avancerade spel med 3D-grafik. I samband med detta lanserades spel som Wolfenstein 3D, StarCraft och Counter Strike. Nu kunde vi spela mot flera personer, även från andra länder och begreppet “e-sport” började användas i Sydkorea och spreds så småningom till resten av världen.

Under dessa fem åren tog “Electronic mail”, med andra ord email fart och vi började skicka fler digitala e-mail via datorn än vad vi skickade brev på posten. Kanske var det tack vare de olika e-mail-servrarna som vi fick tillgång till under denna perioden som gjorde det smidigare för oss att skicka ett mail. En av dessa var “Hotmail” av Microsoft som gjorde att vi hade tillgång till att skicka och ta emot mail var vi än befann oss, så länge det fanns tillgång till internetuppkoppling. Vid millenniumskiftet hade Hotmail över 100 miljoner användare och hade blivit den mest populära servern att använda sig av vid när man mailade. Med andra ord så började vi använda datorn och internet mer än någonsin. Nu kunde vi också börja betala via PayPal, en betalningstjänst på internet där vi smidigt kunde ta emot och överföra pengar från andra.

Bill Gates får en tårta kastad i sitt ansikte. Bild lånad från quora.com

1998 lanserade Microsoft Windows 98, men alla tyckte inte om Microsofts nya system. Bill Gates fick nämligen en tårta kastad i sitt ansikte samma år när han besökte Belgiens regering och ledare.

En annan stor händelse som hände samma år var att en sökmotorn som heter Google skapades i ett garage i Kalifornien av Larry Page och Sergey Brin. Google, som idag är världens största sökmotor på internet. Samma år lanserade Apple iMac, en populär “allt i ett” dator där bara en skärm behövs utöver tangentbord och mus, en populär dator som håller i sig än idag efter några modelluppgraderingar.

I samband med detta kom också möjligheten att sluta släpa runt på våra Walkmans och portabla CD-spelare och istället började vi använda den mer digitala MPEG-1, som också kallas för MP3-spelare. Här kunde vi spara ner ljudfiler på en liten enhet som fick plats i fickan och den fick hänga med vart vi än åkte. MP3 var den snabbast växande musikformatet någonsin och till följd av detta sjönk CD-försäljningen drastiskt.

Nu kan du surfa på internet med den nya Nokia 7110

En Nokia 7110. Bild lånad från Wikipedia.

Samtidigt som vi spelade Backstreet Boys i våra hörlurar tog också försäljningen av mobiltelefoner fart. 1999 kom Wireless Application Protocol (WAP) som gör att vi kan surfa via våra mobiltelefoner, dock gick det sakta och skärmarna var små och oftast i svartvitt. Den första WAP-telefonen var en Nokia 7110 och hade 6240 pixlar, vilket kanske inte säger så mycket, men om vi jämför med dagens mobiler som ligger runt 727000 pixlar så skiljer det sig en del. I samband med WAP kom även mobiltekniken GSM, med andra ord 2G som idag uppgraderat sig till 4G och har över 100 gånger så snabb hastighet. Du kan säkert minnas hur trögt det var att surfa på en mobiltelefon i slutet på 90-talet till skillnad från nu när snart 5G gör entre på marknaden. Fun fact är att en av föregångarna till denna modell var produktplacerad i The Matrix 1999 vilket blev en stor grej.

Emojis från slutet på 90-talet och idag. Bild lånad från Internetmuseum.se

Det var inte bara internet på mobiltelefonen som tog fart. Något annat vi ofta använder idag på våra telefoner är smileysar, även kallat emojis. Emojisar har använts i Japan ända sedan 1928, men i slutet på 90-talet kom världens första digitala emoji på mobiltelefonen via det japanska företaget, SoftBank, vilket blev en omedelbar succé och har utvecklats ända fram till idag.

Från VHS till DVD-spelare

Netflix logotyp 1997. Bild lånad från computerhope.com

VHS-kassetten konkurrerades ut som filmmedium när DVD-skivan lanserades i Japan på slutet av 90-talet och började säljas mer och mer. Filmen “Twister” var den första filmen som gjordes om till en DVD och ville du hyra en DVD-film fick du nu möjligheten. Under 90-talet grundades en av många filmleverantörer, och 1997 grundades Netflix som vi idag känner till som en populär streamingtjänst. Från början fungerade Netflix som en DVD-uthyrning via e-post. Om du önskade utbyta och dela filminformation kunde du efter år 1996 börja använda “Internet movie database”, Imdb.com. Imdb är den äldsta och största filmdatabasen på internet där man idag betygsätter film efter tycke och smak.

Under slutet på 90-talet hände massor med tekniska innovationer och digitala händelser som vi idag är väldigt tacksamma för. Här är bara ett fåtal av alla stora händelser som inträffade under dessa fem år. Vill du veta vad som hände mellan år 2001 till 2005 ? Håll utkik efter nästa artikel som publiceras i april.

Vill du att vi tar bort någon bild som vi använt eller har du några andra frågor? Kontakta oss på marknad@softhouse.se

Related Posts

STAY IN THE LOOP

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!